Wednesday, 15 August 2007

Ekspozitë online nga përtej Atlantikut

Jeton Karahoda, cili jeton në New York, kishte kohë që po përgatitejpër ekspozitën që do të hapte në Londër. E kishte pritur me shumëpërzemërsi ftesën e bërë nga Përparim Rama, drejtor i kompanisë sëarkitektëve, 4M Group LTD, me qendër në kryeqytetin britanik.Karahodait nuk iu besua kur ambasada britanike në New York do t`irefuzonte vizën. Megjithatë, një refuzim vize nuk e ndaloi që ai tëishte pjesëmarrës në këtë ekspozitë. Falë internetit, ai, nga anatjetër e Atlantikut, me anë të një lidhjeje online, mundi të ishtevizualisht në këtë ekspozitë, ku u paraqitën disa nga punimet më tëreja. Madje kjo u quajt nga të pranishmit si e veçanta e natës sëparë të çeljes së ekspozitës, e cila do qëndrojë hapur deri në fundtë muajit shtator.Ekspozita u organizua nga 4M Group LTD, një kompani arkitektësh meseli në anijen HMS President, ambientet e së cilës u përdorën përekspozimin e fotove të fotografit Karahodai, që prej vitit 1990 jetonnë Amerikë."Të them të drejtën, që prej një kohe të gjatë jam i orientuar nëEvropë, ku arti është i prezantuar për arsye të artit e jo biznesittë artit, si këtu në Amerikë. Kur Pëparim Rama, që e njoh dhe e kamshok mori zyrën në anijen HMS President, i lindi edhe ideja për këtëekspozitë", tregon ai gjatë një interviste telefonike për "Shqip".I pyetur se cili është zhanri i tij më i preferuar, ai jep këtëpërgjigje:"Portreti është një ndër zhanret më të preferuara që punoj. Unë equaj `Portret artistik`, portret i realizuar në lokacion e jo studio,me ndriçim specifik, më misterioz, ku tiparet janë të shfaqura pandonjë konotim të klasës, apo grupimit të personit.Punoj edhe `fine art photography`, ku fotografia ime mundohet tëparaqesë situata të përditshme nga një kënd me të, ndryshe si ishohim ne në jetën e përditshme, ku vëmendja përqendrohet nëabsurditetet e jetesës së sotme, të një tempoje aq të shpejtë.Mundohem që shikuesi i tyre të ndalet për një moment dhe tëregjistrojë vlerat që humben dhe harrohen.Punoj edhe në zhanrin e nudos, ku mundohem që përmes paraqitjes sëtrupit të femrës të tregoj një tregim, një moment, një situatë nga mëtë ndryshmet, me modelet nga më të ndryshmet, ashtu si edhe jemi ne,e jo vetëm modelet nga më të bukurat, ashtu si në "Fashionphotography" (fotografinë e modës).Më tej ai e quan ekspozitën në Londër një eksperiencë unike.Për këtë ai tha: "E ndjeva veten si të isha prezent edhe më shumë. Nëshumë ekspozita, kur je prezent, shumë nga pjesëmarrësit nuk janë tëvetëdijshëm që artisti është aty, apo cili është ai dhe se munden tëafrohen dhe të bisedojnë. Këtu përkundrazi ishin të drejtuar dhemedoemos ishin të vetëdijshëm se cili është artisti dhe ku gjendet.Mendoj që me përparimin e teknologjisë do të bëhet më prezente nëpërekspozita kudo, por ne ishim të parët. Patjetër që një bravoPërparimit për këtë iniciativë".Të pranishmit kanë pasur më tej rastin që të bashkëbisedojnë mefotografin shqiptar, i cili përdor disa zhanre fotografie, në veçantiportretin. Si moto të punës së tij ai ka fotografimin e objekteve, qëduket se paraqesin jetët tona që janë të shkëputura nga realiteti.Sipas faqes së internetit, UK Albanian, gjatë ekspozitës u shitën 14fotografi me një çmim prej 50 sterlinash dhe njëra nga ato, "Door Nr.3", u shit në stil ankandi me çmimin 150 sterlina. Të gjitha paratë embledhura do të dhurohen për qëllime bamirësie.Përparim Rama, i cili inicioi këtë ekspozitë, tha se arsyeja eorganizimit të saj është promovimi i punës së Karahodës nëBritani. "Nga shitja e fotografive artistike, një pjesë e tëardhurave do t`u dedikohen qëllimeve bamirëse, si dhe krijimit tëlidhjeve të artdashësve dhe profesionistëve të huaj dhe shqiptarë nëBritani", ka shtuar arkitekti prishtinas.Fotografi Jeton Karahodai ka kryer shkollën e mjekësisë në Kosovë. Nëvitin 1990 do të emigronte në Amerikë. Duke ju kthyer pasionit tëfëmijërisë, fotografisë, ai shumë shpejt do të vendoste t`ipërkushtohej këtij arti.Në New York do të graduohej në "NY Institute of Photography", dukefituar çmimin e dytë në kategorinë e portretit. Një tjetër foto etija e quajtur "Dreams" (Ëndrrat), do të publikohej në "InternationalLibrary of Photography".Fotografi shqiptar thotë se ai, me fiksimin e pamjeve në celuloid,kërkon që për një moment shikuesit e tyre të ndalojnë dukereflektuar, ndoshta të gjejnë pak shpresë për një jetë më të mirë.Sikurse të gjithë njerëzit e artit, edhe ai ka plane të shumta mefotografinë, art pas të cilit u dashurua që fëmijë."Ashtu si edhe më përpara, në historinë e gjatë të artit, artistëtvazhdojnë të punojnë në projektet e tyre, pavarësisht nga përparimetnë teknologji, ose zbulimet e reja si në materiale të ndryshme, ashtuedhe në aplikimin e tyre. Është një eksperiment që nuk ka fund, derisa artisti ka ide të freskëta dhe prezanton në mënyrë estetike tënivelit të lartë. Testi kryesor për një artist është koha, njëshembull shumë karakteristik është rasti i piktorit Vincent van Gog".

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats