Wednesday, 15 August 2007

Policia angleze rekruton informatorë shqiptarë

Policia angleze po i lufton grupet kriminale shqiptare duke rekrutuarnga radhët e tyre informatorë me pagesë. Në pamundësi për tëinfiltruar oficerë policie brenda grupeve shqiptare, pasi barrieratkulturore apo të gjuhës nuk e lejojnë një gjë të tillë, është gjeturzgjidhja, duke përdorur ata të cilët në kohën e diktaturës njiheshinsi "200 lekëshit". Dallimi midis 200 lekëshve që rekrutoheshin ngaSigurimi i Shtetit me këta modernët të vënë në shërbim të ScotlandYard, ka një dallim të madh nga ana financiare. Informacioni i saktërreth një x aktiviteti kriminal, përkthehet në Angli me shpërblim nëmijëra paund. Informatorët e policisë angleze paguhen në bazë tërëndësisë së informacionit që ata japin dhe më pas suksesit tëoperacionit. Të rekrutuarit njihen vetëm nga një grup i vogëloficerësh të besuar që mbulojnë fushën e inteligjencës.Policia metropolitane londineze ka shpenzuar 2.2 milionë paund gjatëperiudhës 2005-2007 për të paguar informatorët e saj. Po t`i shtoshkësaj shume edhe atë të 52 forcave të tjera policore në Britani,atëherë ajo do të dalë disa herë më e madhe. Shuma prej 2.2 milionësterlina u dha si shpërblim për informacionet e dhëna rrethaktiviteteve kriminale në Londër apo qyteteve të tjera angleze.Asistent komisioneri i policisë metropolitane londineze, Steve House,gjatë një konference shtypi tha se informatorët ishin një burim vitalinformacioni. Më tej, ai sqaroi se shumica e informatorëve e bëjnëatë thjesht për para dhe se disa prej tyre janë të përfshirë nëaktivitete kriminale. Pyetur nga "Shqip" nëse Scotland Yard ka mundurtë rekrutojë informatorë me pagesë brenda komunitetit shqiptar nëAngli, asistent komisioneri Steve House dha këtë përgjigje: "Po, kemiinformator edhe në komunitetin shqiptar në Angli". Por, shtoi se atagjithmonë do të inkurajojnë të tjerë njerëz nga ky komunitet ose ngakomunitetet e tjera për t`u bërë informator kundrejt pagesës.Ai nuk ka dashur të tregojë ndonjë shembull të shkatërrimit të ndonjëgrupi kriminal falë informacionit të përcjellë nga informatorëtshqiptarë. Në grupin e të rekrutuarve nuk bëjnë përjashtime edhe tëburgosurit shqiptarë, të cilët kanë mbi vete shumë vite burg. Atadinë shumë emra bashkëpunëtorësh, me të cilët kanë pasur lidhje kurkanë qenë të lirë. Në këmbim të disa viteve burg më pak, atarekrutohen nga oficerët e specializuar në këtë fushë.Kritikët për çështjet e policisë e kanë komentuar shifrën 2.2 milionëpaund si shumë të lartë, madje, sipas tyre, mund të ketë abuzime mepagesat, pasi gjithçka ndodh në mënyrë sekrete.rasti

Laçiani Kroni rrëfeu emrat e bashkëpunëtorëve në gjykatë

Luan Plakiçi (Artur Kroni) është i pari person në historinë ekriminalitet shqiptar në Evropë, i cili mori guximin që në një procestë hapur gjyqësor të bënte publikë emrat e bashkëpunëtorëve të tij.Tre vjet më parë, ai deklaroi se "Maksi është njeriu për të cilinpunoja. Ai është personi që më niste në Ankona për të marrë njerëzite tij dhe për të më sjellë më pas në Angli". "Kush është identiteti ivërtetë i Maksit?" - ka pyetur prokurori. Plakiçi, pas një pauze, kapërmendur emrin e Bekim Kasumajt, i cili, sipas tij, e dërgonte atëme "misione" sjelljesh prostitutash në Angli.Nuk ka kursyer të bëjë publikë emrat e pjesëtarëve të tjerë tërrjetit të tij kriminal ku ai bënte pjesë, si Mondi (kushëriri itij), Pëllumbi, Shpëtimi, Spartaku, të cilët Plakiçi ka pranuar sejanë shfrytëzues prostitutash. Jonçi është rumuni të cilit BekimKasumaj (Maksi), i blinte vajzat. "Krenari është një tjetër person, icili kishte një vajzë, e ndihmova atë të shkojë në Amerikë", kapërfunduar rrëfimin e grupit Plakiçi, i cili është dënuar me 23 vjetburg. Media britanike e cilësoi atë si mbretin e prostitucionit në tëgjithë historinë e Britanisë së Madhe.

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats