Saturday, 17 November 2007

17 vite burg dy përdhunuesve shqiptarë

Londër. Përdhunuan në hotel natën e Krishtlindjeve kolegen kamariere
Shpallen fajtore për përdhunimin Endrit Gashi dhe Gjergj Shpendi

Nga Londra
Muhamed Veliu

Përdhunimi i koleges së tyre kamariere natën e Krishtlindjeve 2006 i ka kushtuar 17 vite burg dy shqiptarëve.
Endrit Gashi do të vuaj 8 vite burg ndërsa Gjergj Shpendi ideatori përdhunimit nëntë vjet. Ky i fundit ishte personi i cili përdori dhunë ndaj 22 vjeçares kamariere duke e përdhunuar i pari.
Pasi kanë kaluar një natë festive me të gjithë personelin e “Kafe Rouge” ku ata punonin, nën influencën e alkolit kanë mundur ti mbushin mëndjen koleges për të shkuar në një hotel.
Viktima i ka thënë gjykatës në dëshminë e saj se qëllimi vajtjes në hotel nuk ishte kryerja e mardhënjeve seksuale me kolegët njëri prej tyre i martuar.
Ajo shkoi pasi ishte ishte tepër vonë dhe nuk kishte se me ç’farë të shkonte në shtëpi.
Prokurori çështjes i tha gjykatës se ata fillimisht në mënyrë brutale Gjer Shprendi goditi viktimën dhe më pas në mënyrë shtazareka e përdhunuan njëri pas tjetrit.
Gashi dhe Shpendi gjatë të gjithë procesit 10 ditor i kanë mohuar akuzat.
Krahas dëshmisë së viktimës vendimtare në gjetjen e tyre fajtor për këtë krim ishte dëshmia e shoqes së dhomës të viktimës. Në dëshminë e saj ajo tregoi momentin kur të nesërmen e përdhunimit pa shoqen e saj.
Ajo shtoi.
“Ishte e traumatizuar. Dridhej nga ajo që i kishte ndodhur. Qante papushim. Në trup kishta hematoma.”
Mbrojtja e shqiptarëve ka qënë jo bindëse. Ata i thanë gjykatës se gjithçka kishte ndodhur me dëshirën e saj. Një pretendim që nuk ka patur peshë përballë provave të mjekut ligjor që kishte kryer ekszaminin e shenjave në trup të viktimës.
Brënda një viti ky është rasti i dytë kur dy emigrantë shqiptarë dënohen për përdhunim. Disa muaj më pare Jetmir Xhelollari është dënuar me 9vite burg për përdhunimin e një turisteje izraelite.
Ai e mashtroi atë duke i premtuar punë e më pas e përdhunoi në zyrë punësimi të improvizuar në shtëpinë e tij.
Për koicidencë Xhelollari e takoi viktimën në një tjetër “Kafe Rouge” në veri të Londrës.
Dënimi Endrit Gashit sëbashku me Gjergj Shpendin ndodh në një kohë kur çështja e përdhunimeve është shumë e nxehtë.
David Cameron lideri partisë Konservatore në opozitë këtë fillim jave bëri thirrje për shtimin e masës së dënimit për ata burra që përdhunojnë, dhe se qeveria Brown ka dështuar në këtë çështje.
Sipas statitikave ç’do vit në Britaninë e Madhe 50,000 gra përdhunohen.
Vetëm një në 20 përdhunues arrin të dënohet nga drejtësia e shtetit ishullor.
Shumë pak gra marrin guximin të denoncojnë këtë krim.
“Ndëesa policia dhe gjykatësit po e shtojnë vëmendjen ndaj grave të përdhunuara e kundërta ndodh me jurinë që vendos për fajësinë apo pafajsinë e të akuzuarve për përdhunim. Juritë e proceseve gjyqësore po shkojnë në krah të kundërt duke mos gjetur fajtor shumë prej tyre me pretekstin “se ajo e deshi të bënte sex” shkruan në kolumnin e saj javor në Evening Standard gazetarja e njohur britanike Joan Smith.

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats