Tuesday, 27 November 2007

Britanikja mbron burrin shqiptar

Fismos edhe ti peticionin
Jayne Heaven nis fushatën e sensibilizimit dhe harton një peticion on-line. Deri tani kanë firmosur 162 persona

Nga Londra
Muhamed Veliu

Bashkëshortja britanike e një shqiptari ka nisur një fushatë sensibilizuese, me qëllim bllokimin e dëbimit të burrit të saj në Shqipëri, pasi ai të përfundojë dënimin prej 17 muajsh burg. Jayne Heaven ka ndërtuar një peticion on-line të firmosur deri tani nga 162 persona, të cilët janë kundër dëbimit të emigrantit shqiptar, "pasi kjo do të sillte shkatërrimin e një familjeje". Jayne kujton se ata u takuan për herë të parë në një ditëlindje të mikes së saj në Londër, në vitin 2003. Një vit më pas ata vendosën të jetonin së bashku në Birmingham.Zonja Heaven, e cila punon si sekretare legale, u martua me Altin Kipën në Tiranë, më 17 shkurt 2006. Disa muaj më pas lindi djali, të cilit ia vunë emrin Talan. Ata jetonin në qytetin e Birminghamit, ku Altini punonte në ndërtim. "Ishim një familje e lumtur para se të ndodhte arrestimi i Altinit. Nga një lidhje e mëparshme unë kam një vajzë 13-vjeçare, e cila është shumë e lidhur me Altinin dhe Talanin", shprehet Jayne. Por Ministria e Brendshme Britanike, Home Office, ka qenë e ashpër në përgjigjen e saj dërguar zonjës Heaven. "Home Office më ka thënë se mund ta lë vajzën time 13-vjeçare me babain e saj në Angli dhe të shkoj në Shqipëri me burrin tim. Unë dhe fëmijët e mi jemi viktima të pafajshme, të cilët po ndëshkohemi me dëbimin e burrit tim", shkruan ajo në letrën hyrëse të peticionit on-line. Jayne apelon për ndihmë nga publiku britanik: "Ne kemi një djalë të vogël, të cilin ai e do shumë. Altini bëri një gabim dhe me sinqeritet kërkon ndjesë. Ai kurrë nuk ka pasur probleme me policinë këtu apo në Shqipëri. Ju lutem, na ndihmoni! Dëbimi i tij do të shkatërrojë familjen tonë. Për këtë firmosni peticionin në adresën:

www.thepetitionsite.com/1/stop-thedeportation-of-my-husband.

Altin Kipa është shpallur fajtor për konspiracion në grabitje të sendeve me një vlerë prej 172 mijë sterlina nga një magazinë në zonën Stepney, në lindje të Londrës. Së bashku me Kipën janë dënuar edhe Elidol Sula me 18 muaj burg, ndërsa Enver Morina 16 muaj. Në fund të dënimit, tre shqiptarët do të dëbohen në Shqipëri. Sipas Jayne, bashkëshorti i saj shqiptar bëri një gabim të madh, kur mori në makinë një mikun e tij, i cili nuk i tha se ç‘kishte bërë. Kipa do të arrestohej më 2 tetor 2006. Sipas prokurorisë, tre shqiptarët tentuan të grabisin një depo në zonën Stepney në lindje të Londrës, në të cilën ishin magazinuar sende me vlerë 172 mijë paund. Fillimisht ata kanë lidhur këmbë e duar rojën e sigurisë. Megjithatë grabitja dështoi, pasi personi i brendshëm në magazine, bashkëpunëtor i shqiptarëve, u kishte dhënë një kod të gabuar për të hapur derën nga do të largoheshin pas grabitjes.

“Mos e shkatërroni familjen tonë

Me fjalë të zgjedhura dhe prekëse, të shkruara me kujdes, vajza 13-vjeçare e zonjës Jayne Heaven bën apel për mosdëbimin e njerkut të saj shqiptar. "Fatkeqësisht, disa njerëz po përpiqen të ndajnë familjen tonë, pasi njerku im është nga një tjetër grup etnik. Ai është shqiptar", thotë ajo. “Mos e shkatërroni familjen tonë”Me fjalë të zgjedhura tepër prekëse të shkruara me kujdes vajza 13 vjeçare e zonjës Jayne Heaven bën apel për mos dëbimin e njerkut të saj shqiptar.“Disa vite më parë mamaja ime u martua. Nga kjo martesë përfitova një baba të ri he një vëlla të vogël i cili tani është një vjeç. Fatkeqësisht disa njerëz janë duke u munduar të ndajnë familjen tonë pasi njerku im është nga një tjetër grup etnik. Ai është shqiptarë. Jo më larg se dhjetë më parë imazhet e spastrimeve etnike nga Kosova u shfaqën në të gjitha stacionet televizie në botë ku njerëzit detyroheshin të linin shtëpitë nën terrorin policor dhe qeveritar.Por tani vëmëndja rreth ndarjes së një familje ku burri shtëpisë është shqiptar, është larg vëmendjes mediatike. Qeveria jonë kërkon ta dëbojë atë vetëm e vetëm nga origjina e tij. Ju lutem mos e leni familjen tonë Kica të ndahet. Mos na detyroni ne të shkojmë e të jetojmë në Shqipëri në një vënd ku kurrë nuk kemi qënë dhe nuk flasim gjuhën e atij vëndi. Si guxon kjo qeveri të ndërrmarrë një spastrim etnik ndaj nesh pasi njerku im është shqiptar dhe vëllai gjysëm shqiptarë?Përse kjo qeveri nuk po bën diçka? Në fakt ata po tentojnë dëbimin e njerkut tim” shkruan ajo duke ja bashkangjitur këtë letër peticionit të inicuar nga nëna e saj.

Britanikët, në mbështetje të shqiptarit

Jayne Adkins

Qeveria angleze duhet të bëhet promotore e jetës familjare dhe duhet të tregojë tolerancë për të tilla raste, pa provokuar ndarje familjare, që shkaktojnë më shumë probleme sociale. Duket se praktika që kërkohet të ndiqet në këtë rast nga qeveria është një dënim i dytë për Altinin, gjithashtu një dënim i padrejtë për një grua të pafajshme dhe fëmijët.

Philip Griffiths

Mendoj se kjo praktikë qeveritare është e gabuar. Çdo rast duhet të shqyrtohet në bazë të meritës dhe vendimi duhet marrë me drejtësi dhe humanizëm. Ky është një rast kur dëbimi është totalisht i papërshtatshëm, pasi nuk merr në konsideratë familjen e të dënuarit, që janë shtetas britanikë, të cilët po ndëshkohen vetëm e vetëm që qeveria të duket e ashpër me azilantët. Rachel TaylorLëreni atë të qëndrojë në Angli. Nëse nuk mendoni për atë dhe familjen e tij, mendoni për djalin që do të rritet pa baba, apo vajzën që do të rritet pa nënën e saj. Ai e ka paguar rëndë çmimin për gabimin e bërë. Mos e dëboni!

Chantelle Morgan

Sa kriminelë britanikë janë në këtë vend? Përse ndëshkoni këtë njeri vetëm se ai është shtetas i huaj? Që Home Office të tregojë se numri të dëbuarve ka arritur shifrat e duhura? Fëmija i tij ka të drejtë të rritet me baba. Për Altinin, jam i sigurt, se dënimi i marrë për dyshimin si pjesëmarrës në këtë krim është i mjaftueshëm.

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats