Monday, 26 November 2007

Burgosen "Piratët shqiptarë" që mashtruan bankak

Familja Velo nga Vlora përfitoi përmes mashtrimit 80000 sterlina
Gjykata urdhëron disa vite burg shtesë nëse nuk kthejnë paratë

Nga Londra
Muhamed Veliu

Kishin vite që e vidhnin shtetin britanik, duke përfituar asistencë sociale nga qeveria e Madhërisë së Saj, pikërisht me dokumente të falsifikuara. Tre pjesëtarë të një familjeje emigrantësh shqiptarë, që kanë vite në Mbretërinë e Bashkuar, kishin kohë që kishin siguruar një dokument fals të Ministrisë së Brendshme të Britanisë së Madhe, me anë të së cilit thithnin të ardhura mujore, të cilat i merrnin nëpërmjet llogarive bankare që derdheshin nga zyra përkatëse në shërbim të emigrantëve. Por gjithçka është zbuluar nga ekspertët e mashtrimit financiarë, të cilët kanë paditur familjen shqiptare, e cila është dënuar për mashtrim. Kjo ka ndodhur në qytetin e njohur dhe të vjetër britanik, në Cambridge.

Ngjarja

Një familje emigrantësh shqiptarë në Angli janë dënuar nga drejtësia britanike për përfshirjen e tyre në një mashtrim bankar me vlerë 80 mijë sterlina. Familja Velo nga Vlora, e cila kishte disa vite që jetonte në qytetin e Cambridge-it përmes dokumenteve false, kishin ndërtuar një skemë mashtrimi.Pas një hetimi të aktivitetit të tyre disavjeçar u prangosën Hedlie Velo, 46 vjeçe, Ardian Velo, 29 vjeç, Sentnjana Velo, 24 vjeçe dhe Gëzim Velo, 27 vjeç. Mbi ta rëndoi akuza e përdorimit të dokumenteve të falsifikuara sipas ligjit britanik "Identity Cards Act 2006". Ata kishin mundur të siguronin dokumente identiteti të rreme. Nga ekspertiza e mëvonshme u zbulua se dokumentet e falsifikuara i përkisnin Ministrisë së Brendshme britanike, Home Office, e cila kryen pajisjen e emigrantëve me një lloj dokumenti special identifikimi. Dokumentet e përdorura për punësim dhe hapjen e disa llogarive bankare u gjetën në shtëpinë e tyre, e cila paguhej nga shërbimet sociale në rrugën "Winstanley Court, Cromwell Road".
Në paraqitjen e parë në gjykatën "Cambridge magistrates" familja Velo i mohoi akuzat. Gjykatësi ia kaloi çështjen për gjykim Gjykatës së Krimeve "Cambridge Crown Court".
Pas një procesi disaditorë ata u gjetën fajtorë nga juria.Hedlie Velo do të dënohej me 4 muaj burg, Ardian Velo 8 muaj burg, Sentnjana Velo 4 muaj burg, ndërsa Gëzim Velo me 6 muaj burg. Ky i fundit do të kryej edhe 12 muaj të tjerë, nëse nuk kthen shumën 15868 paund. Dy vjet burg do t`i duhet të bëjë Ardian Velos, nëse nuk i paguan bankës së mashtruar shumën prej 58233 paund. Nuk do t`i shpëtojë 1 viti burg edhe Sentnjana Velos, e cila është detyruar të paguajë 7,033 paund. Një muaj më parë, po për të njëjtin krim në zonën Northampton në veri të Anglisë, do të arrestoheshin Altin Husha dhe Vojsava Stena. Të dy shqiptarët, në mënyrë ilegale, kanë përfituar 100 mijë paund (140 mijë euro) përmes disa llogarive bankare. Paratë e përfituara nga mashtrimi ata ia qarkullonin njëri-tjetrit. Është zbuluar se disa shuma parash janë transferuar prej tyre jashtë Anglisë.

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats