Sunday, 4 November 2007

Guvernatori Ardian Fullani leksion në LSE

Takime me guvernatorin e Bankës së Anglisë dhe në instirucione të tjera bankare

Guvernatori Ardian Fullani leksion në LSE


Nga Londra
Muhamed Veliu

Guvernatori i Bankës Qëndrore të Shqipërisë Ardian Fullani ka zhvilluar një vizitë pune dy ditore në Londër.

Ai ka patur takime në Bankën e Anglisë si dhe në njërën prej bankave më të mëdha në botë me qendër në Londër, Doice Bank.

“Në Bankën e Anglisë isha i ftuar për të marrë pjesë në mbledhjen e komitetit të politikës monetare. Ne kemi mardhënje mjaft frytëdhënëse me Bankën e Anglisë nga e cila po marrim ekspertizë , për një eficencë sa më të mirë të politikës monetare.” ka deklaruar Fullani.

Vëtë guvernatori i Bankës së Anglisë i ka ofruar homologut te tij shqiptarë një pritje. Zoti fullani e ca cilësuar këtë takim si vazhdimin e një bashkëpunimi të frytshëm mes dy bankave.


Ndërsa në takimin e zhvilluar në Doiche Bank Guvernatori Fullani ka biseduar me drejtusit e saj në lidhje me zhvillimet ekonomike në Shqipëri si dhe projektet për të ardhëmen.

Sipas zotit Fullani interesi i bankave britanike dhe atyre ndërkombëtare sa vjen e rritet ndaj Shqipërisë, gjë e cila duket qartë nga prezenca e tyre.


Në ditën e dytë të kësaj vizite zoti Fullani ka mbajtur një referat në një prej shkollve më të njohura në botë “London School of Economics” me ftesë të LSE Albanian Society.

Pasi i ka bërë një ekspoze historikut të Bankës Qëndrore Shqiptare, Guvernatori Fullani është ndalur në punën e kësaj banke dhe rrolin që ajo ka në zhvillimet ekonomike në vënd.

Më tej ai i ka thënë të ranishmëve se dyert e kësaj banke janë gjithmonë të hapura për njerëz të rinj me ide të reja për ta çuar më përpara punën e saj.

“Banka Qëndrore e Shqipërisë po shikon që të punësojë specialistët më të mirë për ti punësuar. Për ne profesionalizmi është prioritet” ka theksuar ai duke fruar studentët e pranishëm që të shkojnë në Shqipëri dhe të zhvillinë intershipe të ndryshme në këtë bankë.

Zoti Fullani gjatë referatit është ndalur në aspektin e pavarsisë së plotë që duhet të ketë kjo bankë.

Ai tha:

“Pavarsia dhe kredibiliteti i institucionit që unë drejtoj janë dy çështjet për të cilat ne kemi punuar maksimalisht. Një ndër synimet tona është konsolidimi autoritetit fiskal gjë e cila është një prioritet”

Të pranishmit e kanë pyetur Guvernatorin Fullani rreth çështjeve të inflacionit ,parave të sjella nga emigtrantët në vënd dhe pse Shqipëria ka kaq pak mundësi së paktët për të eksportuar.

Guvernatoti Fullani i është përgjigjur këtyre pyetjeve duke deklauar se Shqipëria e shikon veten e saj në rajon si të integruar në aspektin financiar.

Ndërsa për eksportet ai tha se këtë vit është rritur me 28%.

Në fund të referatit ai ka theksuar se Shqipëria është një vend me potentenciale të mëdha për të investuar dhe se grupe të fuqishme investitorësh apo banka të mëdha e kanë Shqipërinë në hartën e tyre të të investime.

Sipas traditës në fund të refereatit i shoqëruar nga një grup studentësh shqiptar Guvernatori Fullani është ndalur për një birrë angleze në një pab afër “London School of Economics”.

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats