Tuesday, 25 December 2007

Kryeministri britanik: Jo dëbimit të shqiptarit

Gordon, dhuratë për Semirian Dalti, i cili rrezikonte dëbimin në Shqipëri. Shqiptari, i birësuar nga një familje angleze

Nga Londra
Muhamed Veliu

Pamarësisht se qeveria e kryeministrit Gordon Brown është nën kritika të ashpra për çështjet e emigracionit nga opozita konservatore e David Cameron, ai vetë nuk ka ngurruar të anulojë dëbimin e një 18-vjeçari shqiptar nga Anglia. Një gjest i tillë i Kryeministrit Brown duket se ka qenë dhurata më speciale, njëkohësist e paimagjinueshme, këtë prag Krishtlindjesh për Semirjan Daltin, shqiptarin që ishte planifikuar të deportohej në Shqipëri në ditët e në vazhdim.
Dalti, gjashtë vjet më parë ishte birësuar nga një familje angleze në zonën Chelmsford. Katër muaj para këtij akti, ata kishin humbur djalin e tyre, i cili u vra në provincën
Helmand në Afganistan, ku shërbente me regjimentin mbretëror. Për familjen e Stive dhe Pearl Thrumbles, kjo ishte një ngjarje e dhimbshme, që do të pasohej me një letër nga ministria e Brendshme e Britanisë, "Home Office", ku thuhej se djali i tyre i birësuar, Semirjan Dalti, duhet të linte Anglinë.
Familja që birësoi shqiptarin, përmes një letre drejtuar kryeministrit Gordon Brown kërkonin që, pas humjes së djalit të tyre, Xhonit, në Afganistan, të mos përjetonin një humbje tjetër; atë të dëbimit të djalit të birësuar.
Zoti Brown, me anë të një letre dërguar atyre, thotë se humbja e djalit në Afganistan ishte tragjike dhe në të tilla kushte, djalit shqiptar të birësuar duhet t‘i lejohet qëndrimi i mëtejshëm në Angli. "Nuk besoj se do të kisha forca të përballoja dëbimin e Semirjanit", shkruan ai. Kur morëm letrën e kryeministrit Brown, të gjithë u çliruam nga stresi dhe frika që na kishte mbërthyer. Nuk na e merrte mendja të ndodhte një gjë e tillë", deklaroi zonja Pearl Thrumbles. Fatin e Semirjan Daltit do të uronin ta kishin edhe shumë bashkëmoshatarë të tij, të cilët janë në radhë për t‘u dëbuar.
Në Britaninë e Madhe jeton një numër i konsiderueshëm fëmijwsh shqiptarë, të pashoqëruar, të cilët kanë kërkuar azil. Me të mbërritur në shtetin ishullor atyre u jepet një leje qëndrimi deri në moshën 18 vjeç. Më pas, ata dëbohen, pasi sipas Departamentit të Emigracionit, janë të aftë për të ndërtuar jetën. Fëmijët azilantë të pashoqëruar janë pjesa më vurnerable e emigracionit shqiptar në Britani në dhjetë vitet e fundit. Pavarësisht se ata janë nën kujdesin e shërbimeve sociale u mungon familja si dhe këshillat e prindërve. Në të tilla kushte, ata shpeshherë kanë rënë pre e botës së krimit, duke u përdorur nga të rriturit.

You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats