Tuesday, 4 December 2007

Policia Uellsit bastis festën e shqiptarëve

Kontroll policor për emigrantë ilegal në banketin ku festohej 28 Nëntori.
Rreagojnë shqiptarët. “Nuk ishte momenti i duhur”


Nga Londra
Muhamed Veliu

Policë të armatosur sëbashku me oficerë të emigracionit kanë rrethuar një restorant në qëndër të Kardifit duke kontrolluar brënda tij klientët shqiptarë të cilët po festonin festat kombëtare.
Në kulmin e festimit në banketit shqiptar ku merrnin pjesë më shumë se 100 veta,policia e ka prishur atë duke filluar kontrollin e dokumentave.
Të pranishmit kanë mbetur të ofenduar rëndë, duke e qujtur kontrollin policor jo të drejt dhe në një kohë jo të përshtatëshme.
Policia dhe oficerët e emigtracionit gjatë kontrollit në Lokalin Hawaiian ka ndaluar gjashtë shqiptarë emigramtë ilegal në Uells të cilët do të dëbohen në ditët në vazhdim.
Shqiptarët pjesmarrës në këtë banket janë ankuar tek autoritetet lokale për kohën që kishte zgjedhur policia për të zhvilluar këtë operacion. Ata jënë ndjerë të disktiminuar.
Mediat lokale në Uells përfshi BBC Uells kanë raportuar për ngjarjen.
Lulzim Toska 31 vjeç menaxher në një lokal në zonën Roath i cili jeton në Britaninë e Madhe që prej 10 vitesh është shprehur se festimi i shpalljes së pamvarsisë së Shqipërisë është një ditë me rëndësi.
“Ne jemi të vetëdishëm që policia dhe organet e emigracionit kanë detyrën e tyre për të bërë, por mënyra që kishin zgjedhur për të zhvilluar këtë operacion ishte gabim. Mu duk vetja sikur isha në Rusinë staliniste dhe jo në një vënd të civilizuar si Britania. Për mua ky nuk ishte një operacion kontrolli nga oficerët e emigracionit. Ata erdhën të armatosur dhe me qen duke u futur me forcë në lokal e duke treguar agresivitet” ka treguar Toska.
Ai sëbashku me organizatorin e ceremonisë Gëzim Rrapi janë ankimuar pasi ata janë lënë për rreth dy orë përjashta restorantit ndërkohë që brënda tij vazhdonte kontrolli i ç’do personi.
Ata të cilët nuk kishin probleme nxirreshin jashte lokalit për të pritur.
Jane Farleigh drejtore e agjencisë rajonale të “Border and Immigration Agency” e ka justifikuar operacionin duke deklaruar se ata kishin të dhëna se në atë festë do të shkonin emigrantë ilegal.
“Është për të ardhur keq që disa prej tyre u ndjenë keq për kete veprim. Ne nuk kemi përse të kërkojmë falje për kryerjen e punës tonë që ka të bëjë me ndalimim e atyre që janë në vënd ilegalisht dhe më pas ti dëbojmë.Fakti që gjashtë prej tyre ishin ilegalisht në vëndin tonë tregon se ne kishim arsye bindëse për ta ndërrmarrë këtë operacion. Ne e kemi bërë të qartë se do të përdorim tolerancë zero ndaj atyre që janë ilegalisht në Britani” është shprehur ajo.
Ndërkohë edhe në Londër gjatë festimit të festave kombëtare është shënuar një tjetër incident, kësaj radhe jo nga oficerët e emigracionit por vetë shqiptarët.
Në një darkë me të fruar muzikantë nga Shqipëria dhe Kosova, në zonën e Ilfordit, dy grupe të ndryshme shqiptarësh nga Kuksi dhe Tropoja kanë filluar të godasin njëri tjetrin me çtë munden duke shkatërruar sallën. Është dashur ndërhyrja e policisë për të stabilizuar situatën.
You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats