Tuesday, 11 March 2008

Kosova në fokusin e revistës të dipllomatëve ““Embassy Magazine”

Kosova në fokusin e revistës të dipllomatëve ““Embassy Magazine”

Nga Londra
Muhamed Veliu

Deklarimi Kosovës shtet i pavarur dhe sovran i ka “ndarë” ambasadorët e shumë vëndeve të Botës akredituar në Londër në dy grupe.
Sipas një sondazhi të revistës mujore “Embassy Magazine” mësohet se 45% e dipllomatëve janë kundra njohjes së Kosovës shtet ndërsa 55% pro.
Fillimisht kjo revitë e cila i dedikohet trupit dipllomatik të akredituar në kryeqytetin britanik, i bën një rezyme zhvillimeve dipllomatike të ndodhura menjëherë pas deklarimit të pavarsisë.
Revista nënvizon faktin se Britania e Madhe përmes zotit David Blunt ishte vëndi i parë që i propozonte kryeministrit Hashim Thaçi ambasadorin e vëndit të saj.
Autori shkrimit nuk bën publik emrat e dipllomatëve që kanë votuar kundra në këtë sondazh por lë të nënkuptohet se dipllomatët e vëndeve si Spanja, Qipro, Rumania, Sllovakia apo Kina me minorete brënda tyre janë ata që e kanë kundërshtuar njohjen e Kosovës si shteti i194 në Botë.
Dipllomatët që janë shprehur kundra e kanë argumentuar votën e tyre duke deklaruar se Kosova mund të vendosë një precedent të rrezikshëm.
Më tej revista “Embassy Magazine” i ka dhënë mundësinë dipllomatëve të shprehin opinionet e tyre për këtë çështje.
Një dipllomat është shprehur se “Kemi të bëjmë me një thyerje të ligjeve ndërkombëtare”.
Por të tjerë dipllomatë njohës të mirë të çështjeve ndërkombëtare mes tyre Zef Mazi ambasadori Shqipërisë në Mbretërinë e Bashkuar janë shprehur se shpallja e pavarësisë është mëse legale duke u përputhur me rezolutën 1244 e cila paqaqet të gjithë konrnizën ligjore për zgjidhjen e statusit.
“Janë pikërisht rreshtat e kësaj rezolute mbi të cilat pavarësia është ndërtuar dhe njohur pa shkaktuar, anjë thyerje të ligjeve ndërkombëtare” është shprehur ambasadori Mazi, i cili përpara dhe pas shpalljes së pavarsisë së Kosovës ka qënë tejet aktiv përmes mediave britanike, duke sqaruar aspektet tekniko-ligjore, se ku bazohet shpallja e kësaj pavarsie.
Më tej ambasadori Mazi është shprehur se:

“Një zgjidhje është e drejtë kur ajo është legjitime dhe zgjidhja është legjitime kur ajo shpreh dëshirën e një populli. Kjo është e gjitha çfarë ka ndodhur në Kosovë”.

Zef Mazi falë eksperincës si ambasador në OSBE ka theksuar në artikullin e “Embassy Magazine” se të kundërshtosh pavarësinë e Kosovës do të thotë më shumë pasiguri,më shumë jo stabilitet në kufijtë e Europës duke shtuar-
“Kjo pavarësi hap shumë obsione për Serbinë dhe Kosovën në rrugën e tyre drej integrimit Europian.Sa më shpejt të ndodh ky integrim aq më mirë. Unë pesonalisht nuk shikoj ndonjë arsye të fortë që ky integrim mos të përshpejtohet për rajonin tonë. Kjo në mënyrë të padiskutushme do të ndihmojë rajonin dhe Europën.” deklaroi ai duke theksuar se Shqipëria do të luaj një rrol konstruktiv në në skenarin Ballkanin.
Dhe jo vëtëm kaq. Sipas ambasadorit Mazi vëndi që ai përfaqëson është i gatshëm për ti lejuar fqinjve “hapsira frymëmarrje” për tu rritur dhe konsoliduar veten e tyre përfshi dhënjen e asistencës së nevojshme nëse Serbia do të shkaktojë probleme siç ka paralajmëruar.
Por një kolegu tij ballkanas mendon ndryshe.
“Shpallja e pavarësisë së Kosovës ka shtuar në Ballkan orekset e nacionalistëve.Do të ishte më mirë të pritej deri në ardhjen e momentit të afrimit me Bashkimin Europian, gjë e cila do të sillte një marrveshje të pranushme për Serbinë dhe Kosovën".


You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats