Saturday, 2 August 2008

Anglia rikthen në burg Afrim Sinanin

Gjykata dritë jeshile Shqipërisë për të ektraduar të arratisurin nga burgu në 1997.

Nga Londra
Muhamed Veliu

Një gjykatës britanik e ka quajtur të drejtë kërkesën e drejtësisë shqiptare për të ekstraduar një shqiptarë i dënuar për vrasje i cili u arratis nga burgu Bënçës në 1997.

Gjykatësi Anthony Evans në vendim prej 14 faqesh në çështjen e ekstradimit të Afrim Sinanit thotë se nuk gjen asnjë pengesë për të refuzuar kërkesën e ekstradimit nga shteti shqiptarë të këtij personi në arrati. Sipas ligjit ai ja ka dërguar çëshjtjen për veprime të mëtejshme sekretares së brendëshme të shtetit Jacque Smith për të fimosur çertifikatën e ekstradimit.“Pasi sekretarja e brendëshme të ketë firmosur çertifikatën e ekstradimit ju keni të drejtën e apelit” ka thënë gjykatësi dukeju drejtuar Sinanit që shpresonte për një vendim në favor për mos t’u ekstraduar.Sinani 33 vjeç, baba i katër fëmive, kërkohet nga drejtësia shqiptare për të përfunduar dënimin prej 20 vite burg të lënë në mes pas largimit nga vëndi dënimit në vitin 1997Gjykata e Kukësist e më 29 Tetor 1996 e gjeti atë fajtor për vrasjen e Naim Sinanit ndodhur më 4 janar 1996.Pas një pune intensive të Interpol Tiranës Afrim Sinani do të lokalizohej në zonën Ilford në Lindje të Londrës. Informacioni Interpol Tiranës dërguar zyrës së ekstradimeve në Scotland Yard çoi në arrestimin e shqiptarit “ëanted” më 19 Dhjetor 2006” pas 9 vitesh në arrati.Pamvarësisht se persion në kërkim ndërkombëtar nga Interpoli ai kishte mundur të fitonte në vitin 2004 leje qëndrimi për gjithmonë në Britani dhe dy vite më pas shtetësinë britanike nën emrin Afrim Pulaj nga qyteti Prizrenit në Kosovë.

Vendimi

Gjykatësi britanik pasi ka dëgjuar dëshminë e Afrim Sinanit dhe avokates Drita Veliu e cila e mori në mbrojtje gjatë procesit në gjykatën e Kukësit ka arritur në përfundimin se ai nuk është një dëshmitarë i besueshëm. Sipas gjykatësit Anthony Evans në paragrafin e fundit në faqen 2 të vendimit parashtron dy varjante të ndryshme pohuar nga Sinani se ai nuk është arratisurt nga burgu por u amnistua nga shteti. Edhe dëshmia e zonjës Veliu dërguar me shkrim thotë se si pasojë rrëximit të shtetit policia hapi burgjet por nuk përmend fjalën aminsti siç pretendonte ish klienti i saj Afrim Sinani.Që nga ky moment gjykatësi në faqen 3 të vendimit e cilëson Afrim Sinanin si dëshmitarë jo të besueshëm duke i rreshtuar një mori me gënjeshtra deklaruar në gjykatë.Edhe dëshmija e bashkëshortes së Sinait nuk ka rregulluar punë. “Pasi është kthyer nga Kosova zonja Sinani tha në dëshmi se krahas kurimit të djegieve në trup dhe krah ajo ishte në koma. Që ajo ishte në koma kurrë nuk është përmendur nga zoti Sinani” shkruan gjykatësi Evans.Vendimi vijon duke saktësuar se Afrim Sinani është një person në arrati i cili ka ndërtuar një identitet të ri duke e ditur fare mirë se ai ishte i kërkuar nga drejtësia shaqiptare.Pasaktësitë në dëshmitë e Sinanit sipas gjykatësit vijojnë.Ai nuk është pajtuar me dëshminë e shqiptarit që tha se nuk ishte ishte prezent në gjykatën e Kukësit gjatë procesit dhe kur mori masën e dënimit.Dokumentat e ardhura nga Tirana mes tyre një letër me shkrimin e dorës së Sianit ku ai pranon se e ka kryer vrasjen kanë bindur gjykatësin se ai ka qënë prezen në sallën e gjygjit.Poshtë është hedhur edhe një fragment dokumentari prodhuar nga TVSH për të cilin afrim Sinani tha se ai është parë në televizion dhe pëse nuk është arrestuar atë kohë.“Policia ishte në ndihmë të rrefugjatëve të luftës dhe nuk mund të dallonte se mes rrefugjatëve të luftës ishte një person i kërkuar, pamvarsisht se fytyra e tij u shfaq për pesë sekonda” thotë gjykatësi.Duke shqyrtuar dëshmitë kontradiktore të Sinanit gjykatësi i ka dhën fund eceakjeve të këtij procesi ekstradimi që zgjati gati dy vjet duke lejuar ekstradimin e Afrim Sinanit në Shqipëri për të vazhduar kryerjen e 20 viteve burg.

You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

About Me

Veliupress


View My Stats