Tuesday, 12 August 2008

Shteti shqiptar fiton gjyqin në Londër

Premtimi i Alibeajt për rigjykim prish rregullin e vendosur nga Gjykata e Lartë britanike

Nga Londra
Muhamed Veliu

Drejtësia shqiptare ka fituar një sfidë të rëndësishme në Gjykatën e Lartë britanike "Royal Court of Justice" në Londër, e cila ka rrëzuar apelin e një shqiptari, që kërkonte të bllokonte ekstradimin për në Shqipëri.

Ndërkohë, një tjetër sfidë akoma më e rëndësishme e pret atë me rigjykimin e Armand Bogdanit, i cili është dënuar me 13 vite burg në mungesë, si i dyshuar në trafikun e 1720 kilogramëve kanabis sativa drejt Greqisë në vitin 2002.Rigjykimi ka qenë "thembra e Akilit" gjatë apelit zhvilluar në Gjykatën e Lartë britanike.

Avokatët mbrojtës të Bogdanit, duke u bazuar në precedentët e vendosur nga Fatmir Bleta dhe Vullnet Muçelli, kanë tentuar të bllokojnë ekstradimin, duke pohuar se rigjykimi nuk është i aplikueshëm në Shqipëri për personat e gjykuar në mungesë, që ekstradohen nga vendet e tjera, gjë e cila bie ndesh me ligjin britanik të ekstradimeve "Extradition act 2003".

Garancitë e dhëna nga vetë ministri shqiptar i Drejtësisë, Enkelejd Alibeaj, nëpërmjet një shkrese zyrtare, ka bërë që shteti shqiptar ta fitojë këtë apel, duke i hapur rrugën e ekstradimit të shtetasit Armand Bogdani me banim në qytetin Nottingham në Angli. Mbi të gjitha, ky rast shënon një precendet për drejtësinë britanike, duke marrë një rëndësi të veçantë për proceset e mëvonshme të ekstradimeve që do të kërkohen nga Shqipëria.

Pavarësisht këtyre zhvillimeve pozitive për drejtësinë shqiptare, çështja e Armand Bogdanit, i cili ka nënshtetësinë britanike dhe pritet të ekstradohet nga Anglia në ditët në vazhdim, nuk mbaron këtu. Vetë Bogdani thotë se ai e pret shumë qetësisht ekstradimin dhe është i bindur se e vërteta do të mësohet mjaft shpejt."Shpresoj shumë në drejtësinë shqiptare. Shkoj atje me mendjen e mbushur se jam i pafajshëm.

Në Angli kam ndërtuar disa biznese të miat, të cilat nuk kam ndërmend t‘i shesh, pasi shpejt do të rikthehem si një njeri i lirë për të vazhduar jetën normale me bashkëshorten dhe vajzën time", ka pohuar Armand Bogdani. Gjatë një interviste për gazetën "Shqip", bashkëshortja e tij, zonja Debbie Bogdani, thotë se posedon prova të mjaftueshme, të cilat vërtetojnë se bashkëshorti i saj është i pafajshëm.

Britanikja shpreson se drejtësia do të vendoset në vend për burrin e saj, me të cilin ka ndërtuar një familje dhe kanë një vajzë 13-muajshe dhe e cilëson si "drita e jetës së tyre". Ajo pohon se do ta lërë Anglinë për të jetuar në Shqipëri, në mënyrë që t‘i bëhet krah atij në procesin e rigjykimit.

Intervista

Bashkëshortja e të dënuarit: Kemi prova pafajësie Rigjykimi, shpresë për të rifituar lirinë

Tashmë Armand Bogdanit nuk i mbetet gjë tjetër veçse të luftojë fort për të bindur gjykatën shqiptare për pretendimet e tij. Bashkëshortja Debbie Bogdani ka shpresë se burri do të dalë shpejt nga burgu, pasi beson se ai është i pafajshëm dhe se sistemi i drejtësisë në Shqipëri funksionon. Shtetasja britanike ka planifikuar tashmë strategjinë e mbrojtjes së bashkëshortit.

A keni pasur dijeni që emri i burrit tuaj, zotit Armand Bogdani, ishte përmendur në polici si një person i përfshirë në trafikun e drogës drejt Greqisë?

Unë nuk kam pasur dijeni që emri i Armandit është përmendur në polici si i përfshirë në një krim të tillë. Përpara se ai të arrestohej nga skuadra e ekstradimeve në Metropolitane Police, m‘u tregua një artikull i botuar në një gazetë shqiptare në lidhje me ngjarjen.Që atë moment, kur kuptova se ai ishte një person në kërkim, në mënyrë imediate kërkova ndihmë përmes e-mail-eve të dërguara shumë departamenteve të drejtësisë dhe shtetit shqiptar. Deri më sot nuk kam marrë asnjë përgjigje, edhe pse e kërkoja ndihmën e tyre në mënyrë urgjente.

Si reaguat kur në derën e shtëpisë suaj në Nottingham erdhi policia për të ekzekutuar një mandat ndërkombëtar arresti, të lëshuar nga autoritetet policore shqiptare?

Ishte shokuese. Tërësisht e pabesueshme. Policët erdhën në mbrëmje, në orën 21:30, para se ta arrestonin Armandin. Sapo kisha vënë në krevat vajzën. Atëherë ajo ishte vetëm dyjavëshe. Armandi nuk ishte në shtëpi. Kishte shkuar për të vizituar disa miq. Të nesërmen në mëngjes, Armandi u telefonoi atyre në numrin që më kishin lënë. U tha se mund të vinin për ta vizituar, pasi ndodhej në shtëpi. Nuk kishim asgjë për të fshehur. Donim që kjo çështje të merrte zgjidhje. Policët erdhën dhe e arrestuan menjëherë Armandin. U mërzita shumë, pasi kisha në shtëpi gjashtë policë, ndërkohë që në krahë mbaja vajzën dyjavëshe, duke parë bashkëshortin tim që u mor nga policia dhe komshinjtë që shikonin nga cepi tjetër i rrugës. Ndjeva për një moment jetën time të shkatërrohej. Shumë shpejt, e gjitha kjo m‘u kthye në një dëshirë e forcë të madhe për të provuar pafajësinë e tim shqoi me çdo kusht dhe kosto.

Zonja Bogdani, ju thoni se mund ta provoni pafajësinë e bashkëshortit tuaj, duke paraqitur prova. Mund të na i tregoni këto prova?

Këto prova do t‘i paraqiten gjykatës përmes avokatit tonë në Tiranë, në seancën e parë të rigjykimit. Mund t‘ju them me përgjegjësi të plotë se kam në dispozicion dokumente zyrtare që provojnë se bashkëshorti im nuk ka asnjë lloj përfshirje në krimin që akuzohet dhe është dënuar në mungesë. Kam prova që vërtetojnë se ai nuk mund të ishte përfshirë në tentativën e transportit të lëndëve narkotike drejt Greqisë.

A keni tentuar t‘ua parashtroni këto prova autoriteteve të drejtësisë shqiptare dhe nëse po, cila ka qenë përgjigjja që keni marrë?

Qëkur Armandi u arrestua, në qershor 2007, kemi qenë të përqendruar te procesi i ekstradimit. Gjykata këtu nuk merr në konsideratë cilëndo provë të lidhur me krimin e ndodhur jashtë Anglisë. Interesi dhe theksi që kanë vënë dy gjykatat në vendimet e tyre, është një rigjykim i drejtë kur ai të kthehet në Shqipëri. Autoritetet shqiptare e kanë garantuar këtë. Kështu, unë do të kem rast t‘i parashtroj këto prova në gjykatën shqiptare.

Pas këtyre garancive për rigjykimin e bashkëshortit tuaj, besoni se do të jepet drejtësi për të?

Besoj se Armandi do të përballet me një gjyq të drejtë, kur ai të kthehet në Shqipëri, siç edhe kanë premtuar autoritetet. Po, besoj shumë, se pasi të kem paraqitur provat e mia në gjykatë, drejtësia do të fitojë dhe akuzat ndaj tij do të rrëzohen. Kam lexuar shumë raporte. Mjaft njerëz nuk besojnë, apo janë skeptikë në drejtësinë shqiptare, por besoj se gjërat aty janë duke u ndryshuar. Besoj shumë se palët në këtë proces do të punojnë drejt vajtjes në një konkluzion të drejtë për këtë çështje.

Cilat janë pasojat që do të shkaktojë ekstradimi i Armandit për familjen tuaj, duke pasur parasysh se keni një vajzë 13-muajshe?

Pasojat e ekstradimit për familjen tonë do të jenë shkatërruese. Kemi një vajzë 13-muajshe, që për ne është drita e jetës sonë. Ajo ka nevojë për këshillat e babait teksa rritet, për ta informuar për origjinën e tij, në mënyrë që mos të harrojë se nga buron edhe origjina e saj. Unë kam nevojë për këtë bashkëshort që më ndihmoi kur isha në universitet, pa të cilin sot nuk do të quhesha kjo nënë që jam sot.Nuk mund të lejoj që bashkëshorti im të ndahet prej meje për 13 vitet e ardhshme. Për këtë do të luftoj me çdo çmim për pafajësinë e tij. Të jetuarit pa Armandin do ta shkatërrojë shpirtin tim, duke shkaktuar dhimbje tek unë dhe vajza ime, përfshirë një rrjet të gjerë miqsh e shokësh në Angli. Nuk mund të mbijetojmë pa të mes nesh.

Ç‘plane keni pasi Armandi të jetë ekstraduar në Shqipëri?

Planifikoj të udhëtoj drejt Shqipërisë një ditë përpara ekstradimit të Armandit. Jam informuar nga policia se nuk do të më lejohet të jem afër tij ditën kur ai do të ekstradohet. Po ashtu, nuk do të më tregohet se me cilën linjë avioni ai do të udhëtojë. Në të tilla kushte nuk më mbetet gjë tjetër veçse të udhëtoj një ditë përpara për t‘u risiguruar se ndihma ligjore nga avokati që do marrë në mbrojtje atë është imediate dhe eficente. Do të vizitoj burgun ku Armandi do të qëndrojë, për të siguruar se të drejtat e tij elementare nuk janë thyer. Ndërkohë që do të jem në Shqipëri, do të vazhdoj të përpiqem që ai të lirohet dhe kjo çështje e një dënimi të gabuar të mbërrijë në një konkluzion të duhur.

You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

About Me

Veliupress


View My Stats