Thursday, 30 October 2008

Kumbaro fshihej ne Londer me nje paraqitje si Karaxhiç

Eshtë pajisur me pasaportë britanike. Priten prova shtesë për të zyrtarizuar identitetin

Nga Londra
Muhamed Veliu

Ilir Kumbaro, ish-oficeri i lartë i SHIK-ut, i vënë nën akuzë për rrëmbimin e Remzi Hoxhës, fshihej në Londër, pasi kishte lënë një mjekër të gjatë, të njëjtë me atë të Radovan Karaxhiçit.
Paraqitja e re e Kumbaros është parë për të parën herë, në 13 vitet e fundit, dje në gjykatën londineze, kur ai është përballur me gjykatësen Daphine Wickham, e cila do të shqyrtojë kërkesën e ekstradimit kërkuar nga shteti shqiptar. Kumbaro, 54 vjeç, ka dëgjuar me qetësi zhvillimin e kësaj seance, por tek ai dallohej qartë ankthi dhe stresi ku e ka futur përballja fillimisht me drejtësinë britanike dhe një tjetër përplasje e mundshme me atë shqiptare në muajt në vazhdim.

Procesi

Për të dytën herë brenda një muaji, Ilir Kumbaro ka dalë përpara një gjykate "City of Westmister Magistrate Court", duke ngulmuar se ai quhet Shaqa Shatri dhe se arrestimi tij është ngatërrim identiteti. Ky problem e ka futur këtë proces ekstradimi në një ngërç të vërtetë, duke e vonuar marrjen në shqyrtim të kërkesës së drejtësisë shqiptare për ta ekstraduar. Qëllimi i séances së djeshme gjyqësore, ishte shqyrtimi i provave nga gjykatapër të përcaktuar zyrtarisht, se personi i arrestuar, mbi të cilin rëndojnë gjashtë akuza përrrëmbimin e biznesmenit Remzi Hoxha, është Ilir Kumbaro. Në fillim të séances gjyqësore, kur u pyet se si quhej, ai u përgjigj, duke thënë Shaqa Shatri i datëlindjes 15 prill 1945. I veshur me një pulovër jeshile, xhaketë gri, pantallona të zeza, ish-drejtuesii lartë i SHIK-ut ka dëgjuar pa ndihmën e ndonjë përkthyesi argumentet e paraqitura nga avokati mbrojtës. Si për koincidencë, edhe Kumbaro, njësoj si Radovan Karaxhiçi, kishte lënë një mjekër të gjatë për të ndryshuar sadopak paraqitjen nga ajo e para 11 viteve kur kërkoi azil politik. Një foto e asaj kohe ka shërbyer fillimisht si i vetmi mjet identifikimi për Interpol Tiranën, që ka koordinuar nga afër procesin e arrestimit me skuadrën e ekstradimeve në "Scotland Yard". Claire Dobbin, e cila përfaqëson shtetin shqiptar në këtë process ekstradimi, i ka treguar gjykatës mekanizmin e përdorur në identifikimin e personit të arrestuar, në bazë të një fletë arresti ndërkombëtar, duke siguruar gjykatën se ai ishte Ilir Kumbaro. Prokurorja Dobbin tha se në momentin e arrestimit, shtëpinë e Kumbaros ishtenjë grua, e cila, sipas fotografive që dispononte policia shqiptare, pasi janë krahasuar ka rezultuar se ajo është bashkëshortja e të arrestuarit. Kjo është e vetmja provë që ajo ka paraqitur gjatë seancës së sotme, në mungesë të shenjave të gishtave, që mund të shërbenin për një identifikim të shpejtë. Prokurorja shtoi se nëse vërtetohet që ajo është bashkëshortja e Ilir Kumbaros dhe ka mashtruar në fitimin e lejes së qëndrimit në Britaninë e Madhe (Indefinite Live to Remain), atëherë, sipas ligjit, ajo do të përballet me drejtësinë. Në seancën e djeshme u mësua se gjatë kontrollit në banesën ku fshihej Kumbaro në lagjen Fulham janë gjetur edhe disa dokumente që i përkisnin djalit të Kumbaros, i cili quhet Ervin Kumbaro. Ajo nuk dha detaje nëse edhe Ervini kishte kërkuarazil me identitet të rremë, por i tregoi gjykatëses një sërë dokumentesh që i përkisnin atij. Gjykatësja Daphine Wickhamka shprehur çudi se si është e mundur që një ish-oficeri të lartë të Shërbimit Sekret Shqiptar nuk i janë marrë shenjat e gishtave kur ai është punësuar në këtë shërbim,siç ndodh në të gjitha vendet e botës. Ajo ka pyetur prokuroren Dobbin, e cila është vënë në një pozitë të vështirë, duke mos pasur përgjigje. Avokati mbrojtës i zotit Kumbaro i tha gjykatës se do të kërkojë që gruaja, e cila ishte prezente në momentin e arrestimit të klientit që përfaqëson, të vijë e të japë dëshmi në gjykatë, pasi ajo mohon të jetë bashkëshortja e Ilir Kumbaros. Po ashtu, avokati kërkoi shtyrjen e seancës së identifikimit, pasiende nuk e kishte marrë dosjen me dokumente nga Home Office,ku janë shënuar të dhënat ekërkesës për azil nga Kumbaro në vitin 1996. Gjykatësja Wickham, përballë kësaj situate, nuk ka mundur të marrë një vendim nëse personi përballë saj në ishte pikërisht i kërkuaringa Interpol Tirana, Ilir Kumbaro. Ajo i tha zotit Kumbaro se duhet të vazhdojë së qëndruari në paraburgim deri më 26 nëntor, datë në të cilën do të paraqitet në gjykatë përmes video-linkut, për t‘u njoftuar rreth progresit të arritur në gjetjen e provave të reja. Ndërkohë, në mesditën e datës 1 dhjetor do të zhvillohet seanca tjetër gjyqësore, ku palët në këtë proces do të parashtrojnë edhe njëherë argumentet e tyre në lidhje me identitetin e tij.

Azili: Kumbaro, shtetas britanik

Çështja e azilit të Ilir Kumbaros mbetet një tjetër komplikacion në këtë proces ekstradimi, pasi figurojnë dy persona me emrin Shaqa Shatri që kanë kërkuar azil. Njëri prej tyre si shtetas çek. Prokuroria britanike ka siguruar një sërë dokumentesh, që tregojnëse Ilir Kumbaro, në momentin e paraqitjes në Portin e Doverit ka paraqitur një kartë identiteti jugosllave, duke kërkuar azil si shtetas jugosllav nga Kosova. Gjatëmarrjes në pyetje nga oficerët e emigracionit, në mënyrë perfekteai u është përgjigjur 100 pyetjeve për vendlindjen e deklaruar nëKosovë. Në nëntor të vitit 1998, atij i është garantuar leja e qëndrimit (Indefinite Live to Remain). Dy vite më vonë, nën emrin Shaqa Shatri, Ilir Kumbaro ka fituar qytetarinëbritanike. Pikërisht fitimi i qytetarisë dhe më pas pajisja me një pasaportë britanike janëpërdorur nga ai për të udhëtuar drejt Tiranës e për të marrë pjesë në funeralin e babait në vitin 2000. Edhe bashkëshortja me të birin kanë mundur të përfitojnë statusin e azilantit politik në Angli.


You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

Kumbaro fshihej ne Londer me nje paraqitje si Karaxhiç

Eshtë pajisur me pasaportë britanike. Priten prova shtesë për të zyrtarizuar identitetin

Nga Londra
Muhamed Veliu

Ilir Kumbaro, ish-oficeri i lartë i SHIK-ut, i vënë nën akuzë për rrëmbimin e Remzi Hoxhës, fshihej në Londër, pasi kishte lënë një mjekër të gjatë, të njëjtë me atë të Radovan Karaxhiçit. Paraqitja e re e Kumbaros është parë për të parën herë, në 13 vitet e fundit, dje në gjykatën londineze, kur ai është përballur me gjykatësen Daphine Wickham, e cila do të shqyrtojë kërkesën e ekstradimit kërkuar nga shteti shqiptar. Kumbaro, 54 vjeç, ka dëgjuar me qetësi zhvillimin e kësaj seance, por tek ai dallohej qartë ankthi dhe stresi ku e ka futur përballja fillimisht me drejtësinë britanike dhe një tjetër përplasje e mundshme me atë shqiptare në muajt në vazhdim.
Procesi
Për të dytën herë brenda një muaji, Ilir Kumbaro ka dalë përpara një gjykate "City of Westmister Magistrate Court", duke ngulmuar se ai quhet Shaqa Shatri dhe se arrestimi tij është ngatërrim identiteti. Ky problem e ka futur këtë proces ekstradimi në një ngërç të vërtetë, duke e vonuar marrjen në shqyrtim të kërkesës së drejtësisë shqiptare për ta ekstraduar. Qëllimi i séances së djeshme gjyqësore, ishte shqyrtimi i provave nga gjykatapër të përcaktuar zyrtarisht, se personi i arrestuar, mbi të cilin rëndojnë gjashtë akuza përrrëmbimin e biznesmenit Remzi Hoxha, është Ilir Kumbaro. Në fillim të séances gjyqësore, kur u pyet se si quhej, ai u përgjigj, duke thënë Shaqa Shatri i datëlindjes 15 prill 1945. I veshur me një pulovër jeshile, xhaketë gri, pantallona të zeza, ish-drejtuesii lartë i SHIK-ut ka dëgjuar pa ndihmën e ndonjë përkthyesi argumentet e paraqitura nga avokati mbrojtës. Si për koincidencë, edhe Kumbaro, njësoj si Radovan Karaxhiçi, kishte lënë një mjekër të gjatë për të ndryshuar sadopak paraqitjen nga ajo e para 11 viteve kur kërkoi azil politik. Një foto e asaj kohe ka shërbyer fillimisht si i vetmi mjet identifikimi për Interpol Tiranën, që ka koordinuar nga afër procesin e arrestimit me skuadrën e ekstradimeve në "Scotland Yard". Claire Dobbin, e cila përfaqëson shtetin shqiptar në këtë process ekstradimi, i ka treguar gjykatës mekanizmin e përdorur në identifikimin e personit të arrestuar, në bazë të një fletë arresti ndërkombëtar, duke siguruar gjykatën se ai ishte Ilir Kumbaro. Prokurorja Dobbin tha se në momentin e arrestimit, shtëpinë e Kumbaros ishtenjë grua, e cila, sipas fotografive që dispononte policia shqiptare, pasi janë krahasuar ka rezultuar se ajo është bashkëshortja e të arrestuarit. Kjo është e vetmja provë që ajo ka paraqitur gjatë seancës së sotme, në mungesë të shenjave të gishtave, që mund të shërbenin për një identifikim të shpejtë. Prokurorja shtoi se nëse vërtetohet që ajo është bashkëshortja e Ilir Kumbaros dhe ka mashtruar në fitimin e lejes së qëndrimit në Britaninë e Madhe (Indefinite Live to Remain), atëherë, sipas ligjit, ajo do të përballet me drejtësinë. Në seancën e djeshme u mësua se gjatë kontrollit në banesën ku fshihej Kumbaro në lagjen Fulham janë gjetur edhe disa dokumente që i përkisnin djalit të Kumbaros, i cili quhet Ervin Kumbaro. Ajo nuk dha detaje nëse edhe Ervini kishte kërkuarazil me identitet të rremë, por i tregoi gjykatëses një sërë dokumentesh që i përkisnin atij. Gjykatësja Daphine Wickhamka shprehur çudi se si është e mundur që një ish-oficeri të lartë të Shërbimit Sekret Shqiptar nuk i janë marrë shenjat e gishtave kur ai është punësuar në këtë shërbim,siç ndodh në të gjitha vendet e botës. Ajo ka pyetur prokuroren Dobbin, e cila është vënë në një pozitë të vështirë, duke mos pasur përgjigje. Avokati mbrojtës i zotit Kumbaro i tha gjykatës se do të kërkojë që gruaja, e cila ishte prezente në momentin e arrestimit të klientit që përfaqëson, të vijë e të japë dëshmi në gjykatë, pasi ajo mohon të jetë bashkëshortja e Ilir Kumbaros. Po ashtu, avokati kërkoi shtyrjen e seancës së identifikimit, pasiende nuk e kishte marrë dosjen me dokumente nga Home Office,ku janë shënuar të dhënat ekërkesës për azil nga Kumbaro në vitin 1996. Gjykatësja Wickham, përballë kësaj situate, nuk ka mundur të marrë një vendim nëse personi përballë saj në ishte pikërisht i kërkuaringa Interpol Tirana, Ilir Kumbaro. Ajo i tha zotit Kumbaro se duhet të vazhdojë së qëndruari në paraburgim deri më 26 nëntor, datë në të cilën do të paraqitet në gjykatë përmes video-linkut, për t‘u njoftuar rreth progresit të arritur në gjetjen e provave të reja. Ndërkohë, në mesditën e datës 1 dhjetor do të zhvillohet seanca tjetër gjyqësore, ku palët në këtë proces do të parashtrojnë edhe njëherë argumentet e tyre në lidhje me identitetin e tij.

Azili: Kumbaro, shtetas britanik

Çështja e azilit të Ilir Kumbaros mbetet një tjetër komplikacion në këtë proces ekstradimi, pasi figurojnë dy persona me emrin Shaqa Shatri që kanë kërkuar azil. Njëri prej tyre si shtetas çek. Prokuroria britanike ka siguruar një sërë dokumentesh, që tregojnëse Ilir Kumbaro, në momentin e paraqitjes në Portin e Doverit ka paraqitur një kartë identiteti jugosllave, duke kërkuar azil si shtetas jugosllav nga Kosova. Gjatëmarrjes në pyetje nga oficerët e emigracionit, në mënyrë perfekteai u është përgjigjur 100 pyetjeve për vendlindjen e deklaruar nëKosovë. Në nëntor të vitit 1998, atij i është garantuar leja e qëndrimit (Indefinite Live to Remain). Dy vite më vonë, nën emrin Shaqa Shatri, Ilir Kumbaro ka fituar qytetarinëbritanike. Pikërisht fitimi i qytetarisë dhe më pas pajisja me një pasaportë britanike janëpërdorur nga ai për të udhëtuar drejt Tiranës e për të marrë pjesë në funeralin e babait në vitin 2000. Edhe bashkëshortja me të birin kanë mundur të përfitojnë statusin e azilantit politik në Angli.


You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

Thursday, 23 October 2008

Zbulohet identiteti i rreme i Ilir Kumbaros

Fshihej si çek në Londër, me emrin Shaqa Shatri. Britanikët i garantuan azil politik

Nga Londra
Muhamed Veliu

Spiuni mbetet spiun" deri në fund të jetës së tij. Kësaj thënie nuk i ka shpëtuar pa u përfshirë edhe Ilir Kumbaro. Pas largimit nga Shqipëria, në fund të vitit 1996, ai ka zgjedhur si vend fshehjeje Londrën, njësoj si shumë kolegë të SHIK. Por, Kumbaro është treguar shumë i kujdesshëm në zgjedhjen e identitetit që do të përdorte. Ai nuk ka përdorur ndonjë emër shqiptar apo kosovar në kërkimin e azilit politik. Ish-oficeri SHIK-ut, i arrestuar disa ditë më parë në Londër, gjatë 12 viteve fshehje në Angli ka përdorur një sërë identitetesh të rreme. Kjo për t‘i shpëtuar prangosjes pas shpalljes si "wanted" në vitin 2000, nga Interpol Tirana. Gazeta ka zbuluar se Kumbaro kishte kërkuar azil pranë Ministrisë së Brendshme si shtetas çek.

Emri i përdorur prej tij është Shaqa Shatri. Po me këtë identitet, ai është paraqitur në gjykatë, gjatë séances së parë gjyqësore të ekstradimit.

Kumbaro, në mënyrë mjeshtërore, ka mundur të bindë autoritetet britanike se ai ishte shtetas çek, i cili persekutohej në vendin e origjinës. Mospasja e shenjave të gishtave për të ka qenë avantazhi i përdorur nga ishspiuni shqiptar për t‘i hedhur "hisyve" autoriteteve britanike të emigracionit.

Ministria e Brendshme, pa e ditur se Kumbaro ishte njeri prej shtetasve më të kërkuar shqiptarë, nga Interpoli ka pranuar kërkesën e për azil. Më 7 nëntor 1998, po kjo ministri i ka garantuat atij leje qëndrimi përgjithmonë në Britaninë e Madhe. Dokumenti për pranimin e azilit është pjesë e dosjes së ekstradimit. Burime policore nga "Scotland Yard" (policia angleze) pohojnë se gjatë kontrollit të banesës, në momentin kur Kumbaro është arrestuar, janë gjetur një seri dokumentesh identifikuese të falsifikuara, që përdoreshin prej tij.

54-vjeçari Kumbaro, njeriu që di detajet e zhdukjes misterioze të biznesmenit shqiptaro-maqedonas, Remzi Hoxha, 13 vjet mëparë, në momentin e arrestimit në shtëpinë ku banonte në lagjen "Fulham", u ka thënë oficerëve të policisë lokale se ai nuk është Ilir Kumbaro. Edhe gjatë marrjes në pyetje në stacionin policor të zonës "Belgravia", Kumbaro ka pohuar se policia kishte të bënte me një ngatërrim identiteti. Pohimet e Kumbaros nuk kanë qenë bindëse.

Megjithatë do të jetë gjykata "City of Westminster Magistrate Court", ajo e cila do të marrë një vendim gjatë ditëve në vazhdim, nëse personi i arrestuar për llogari të Interpol Tiranës është shtetasi shqiptar, Ilir Kumbaro. Deri në seancën e ardhshme gjyqësore, Kumbaro mbahet i izoluar në burgun Wansworth në jug të kryeqytetit britanik.

You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

Sunday, 19 October 2008

Pranga në Londër ish-oficerit të SHIK

Pas 11 vitesh arratie, "Scotland Yard" arreston të dyshuarin kryesor për zhdukjen e Remzi Hoxhës

Nga Londra
Muhamed Veliu

Ka marrë fund pas 11 vitesh arratia e Ilir Kumbaros, ish efektiv i SHIK-ut të Tiranës, i cili kërkohet nga drejtësia shqiptare si pjesëmarrës në rrëmbimin dhe mw pas zhdukjen, e biznesmenit shqiptaro-maqedonas, Remzi Hoxha. Një zëdhënës i Scotland Yard ka konfirmuar dje arrestimin e tij. "Skuadra e ekstradimeve pranë Scotlad Yard, ka ekzekutuar një mandat ndërkombëtar arresti, lëshuar nga autoritetet shqiptare, duke arrestuar zotin Kumbaro", ka pohuar zëdhënësi.

Arresti me firmën e Xhevat Hanës

Mësohet se Ilir Kumbaro ka qenë për tre javë nën survejimin e oficerëve të policisë britanike, pasi ishte lokalizuar vendndodhja. Fillimisht, ai është fotografuar, duke dalë nga shtëpia. Fotot janë dërguar më pas në Shqipëri për të bërë krahasimin me fotot e disponuara nga policia shqiptare. I gjithë operacioni i arrestimit është mbajtur në sekret të plotë. I vetmi person që ka pasur dijeni për zhvillimet në Londër rreth kësaj çështje ka qenë prokurori i çështjes, Xhevat Hana. E ndërsa në Angli po finalizohej arrestimi i të shumëkërkuarit Kumbaro, prokurori Hana në Tiranë ka përgatitur një fletë-arresti ndërkombëtar, të firmosur nga vetë ai, për t‘u ekzekutuar nga oficerët ne Scotland Yard. Nëpërmjet kanaleve diplomatike, kërkesa e prokurorit Hana ka mbërritur në zyrën e agjencisë "Special Organised Crime Agency". Meqë kërkesa për të arrestuar këtë person ishte tejet e detajuar dhe aq më tepër, që bëhet fjalë për një ish-agjent të shërbimit sekret shqiptar, prokuroria angleze ka zhvilluar më 6 Tetor 2008 një seancë gjyqësore, ku i është kërkuar gjykatës leja për të ekzekutuar këtë mandat ndërkombëtar arresti.

Marrja e vendimit nga gjykata britanike

Pasi është dhënë drita jeshile nga gjykata, oficerët e Scotlad Yard kanë arrestuar Ilir Kumbaron. Megjithëse autoritete britanike, për momentin kanë qenë të rezervuara në dhënien e informacionit për këtë arrestim, mësohet se kërkimet për Iir Kumbaron u intensifikuan kohët e fundit pas vizitës së kryeprokurorit britanik Ken McDonalds në Shqipëri. Gjatë takimeve me autoritetet e prokurorisë shqiptare, çështja "Kumbaro" ka qenë një nga pikat e bisedimeve me prokurorëve shqiptarë dhe zotit McDonald. Frytet e këtyre bisedimeve janë parë dje, kur Scotlad Yar konfirmoi arrestimin e Ilir Kumbaros, njeriut i cili mund të hedhë dritë mbi misterin e zhdukjes së Remzi Roxhës. Scotland Yard do të bëjë publike gjatë ditëve në vazhdim detajet e ndalimit të Kumbaros. Ndaj tij kanë filluar procedurat e ekstradimit në gjykatën "City of Westminster Magistrate Court".

Interpoli zbuloi identitetin e rremë

Arrestimi i Ilir Kumbaros është realizuar pas një pune disavjeçare gjurmuese të zyrës së "Interpol Tiranës". Oficerët e kësaj zyre, fillimisht kanë mundur të identifikojë emrin e rreme që ish SHIK-asi, Ilir Kumbaro ka përdorur kur është regjistruar si azilant në Londër. Lokalizimi vendndodhjes së tij në Angli ishte problemi më madhor që oficerët e kësaj zyre janë ndeshur. "Bashkëpunimi me palën angleze në këtë çështje ka qenë i niveleve më të larta", pohojnë burime nga policia shqiptare. Ilir Kumbabo, gjatë këtyre viteve fshehjeje në Angli, ka mbajtur një profil të ulët. Burime nga komuniteti shqiptar pohojnë se ai për një kohë të gjatë ka jetuar në veri të kryeqytetit britanik në lagjen Harringey. Me rihapjen e procesit gjyqësor në Gjykatën e Lartë në Tiranë për rrëmbimin e Remzi Hoxhë, Ilir Kumbaro është larguar nga Londra për të jetuar në një qytet tjetër në Angli. Pavarsisht nga kjo lëvizje për të vazhduar fshehjen, ai nuk ka mundur t‘i shpëtojë prangave angleze për llogari të Interpol-Tiranës. Prangosja në Londër e Kumbaros, njeriut kyç në zhdukjen e Remzi Hoxhës, është suksesi radhës për Zyrën e Interpol-Tiranës, duke e çuar në 16 numrin e shqiptarëve "wanted" të prangosur në Britani.
You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

Sunday, 12 October 2008

Muhamed Veliu zbulon sekretin: "Jam i droguar pas lajmit"

Nga Entela Resuli

Për "Tirana Obserer" nga Londra Muhamed Veliu. E dëgjojmë shpesh në televizor të raportojë me mjeshtëri lajmet që vijnë nga përtej oqeanit, por këtë herë ai raporton për vetën e vetë në rubrikën "Brenda medias". Korrespondenti i Top-Channel në Londër, gjatë javës që lëmë pas ishte gazetari më i lakuar në qarqet mediatike dhe ato politike në Tiranë. Një intervistë skup nga Londra me Damir Fazliç e risiell atë edhe njëherë tjetër në vëmendjen e publikut shqiptar. Ai tashmë falë punës pasionante është shndërruar në një gazetar të mirënjohur, i cili ka sjellë gjatë 10 viteve të fundit, nga Londra ku jeton dhe punon, lajme pikante që i mungojnë medias shqiptare. Investigimet e realizuara me aq mjeshtëri janë botuar në mediat prestigjioze angleze, duke e afirmuar atë gjithnjë e më shumë. Gazetari Muhamed Veliu ka preferuar të mbajë një profil të ulët kur vjen puna për të rrëfyer karrierën si reporter investigativ. Është mjaftuar me rrëfimin e investigimeve të zhvilluara në Angli, të cilat janë ribotuar edhe në median shqiptare, duke ngjallur kuriozitet dhe interes. Por asnjëherë deri më sot nuk ka folur për karrierën e suksesshme të deritanishme. Për të parën herë, Veliu rrëfen ekskluzivisht për "Tirana Observer" karrierën si korrespondenti i vetëm i medias shqiptare në Londër dhe punën si gazetar investigativ. Ndër të tjera ai analizon sipas këndvështrimit të tij median shqiptare, ku lëshon edhe kritika të forta për botuesit e gazetave, përfshi kolegët gazetarë të Tiranës.

Kur e keni filluar gazetarin?

Që vitin 1998 kur erdha në Angli. Nisa të dërgoja intervista të përkthyera nga mediat britanike apo me personazhe shqiptarë në gazetën "Intervista" në Tiranë. Një vit më vonë nisa të shkruaj për një gazetë të komunitetit shqiptar këtu në Angli, e quajtur "Kuq e zi". Dua të theksoj se lidhjet e mia me gazetarinë janë që në moshën 12-vjeçare kur babai dëgjonte "Zërin e Amerikës" dhe "BBC". Kjo bëri që unë të "dashurohem" pas botës së lajmit dhe të isha një lexues i rregullt i gazetave të përditshme. E gjitha kjo u kthye në një hobi. Mbetet ende i tillë, paçka se është kthyer në profesionin tim kaq të dashur. Tani më duket vetja se jam i "droguar" pas lajmit, gjetjes, shkruatjes dhe sjelljes sa më qartë e bukur lexuesve apo shikuesve që ndjekin përmes televizorit raportimet nga Londra. E quaj me fat të kem punuar këto gjashtë vitet e fundit me kohë të plotë si korrespondent i Anglisë për disa media prestigjioze në Shqipëri, siç janë "Gazeta Shqiptare", "News 24" dhe "Top-Media". Nëse "Gazeta Shqiptare" apo "News 24" më bënë të njohur për publikun shqiptar, vajtja në Top-Channel ishte konsolidimi i punës time si gazetar. Nuk dua ta fsheh. Ka qenë ëndërr për mua të thosha "Muhamed Veliu Top-Channel Londër" në valët e këtij televizioni që e kam për nder dhe privilegj të jem pjesë e tij.

A ju kujtohet sa shkrime apo kronika televizive keni përcjellë nga Londra gjatë këtyre gjashtë viteve si i vetmi korrespondent i medias shqiptare atje?

Jam një fanatik i çmendur në ruajtjen e të gjithë shkrimeve apo kronikave televizive që kam dërguar nga Londra. Kështu e kam të lehtë t'i përgjigjem kësaj pyetje. Nga statistikat që kam, më rezulton se nga shtatori 2002 deri në janar 2006, kohë kur kam punuar për "Gazeta Shqiptare", janë botuar 338 shkrime. Ndërsa për periudhën që kam raportuar për "News 24" numërohen mbi 190 raportime. Kam fatin të jem njëri prej atyre që ka shkruajtur për gazetën "Shqip" që nga numri i parë i saj dhe të jem unë autori shkrimit të parë që ka hapur suplementin "Ndryshe" të kësaj gazete. Deri në fund të muajit gusht 2008 në "Shqip" kam publikuar 272 shkrime. Raportimi im i parë për Top-Channel ka qenë me 13 janar 2006. Që nga kjo datë e deri më tani janë 246 kronika lajmesh dhe disa dokumentarë për çështje të ndryshme.E kishit menduar se do të punonit gazetar jashtë vendit tuaj?Asnjëherë. E vetmja dëshirë që kisha, ishte që një ditë të vizitoja studiot e Seksionit të BBC në Shqip. Kurrë nuk e mendoja se shumë shkrime të mija do të firmoseshin me emrin tim në gazetat britanike. Aq më tepër pastaj të punoja si reporter investigativ për gjigandin mediatik BBC apo televizionin ITV.

Ç'do të thotë të jeni korrespondenti Anglisë për një prej mediave më të rëndësishme në Shqipëri?

Siç e theksova më sipër, është privilegj dhe plotësim i një dëshire të kahershme që kur televizioni Top-Channel nisi të transmetonte. Është një ndjesi e veçantë të jem pjesë e atyre 500 korrespondentëve ndërkombëtarë të akredituar në Londër. Të jesh korrespondent i një media ndërkombëtare në një qytet si Londra është një prej pozicioneve të lakmueshme për shumë gazetarë në botë. Jam me fat që mu dha mundësia të punoj nga këtu për mediat në Tiranë dhe Prishtinë. Po ashtu e quaj një arritje profesionale për mua, të jem pjesë e një media që u krijua me shumë dashuri dhe profesionalizëm nga presidenti i ndjerë, zoti Dritan Hoxha.

Ju keni bërë një sërë investigimesh, sa të vështira kanë që ato për të arritur në përfundim?

Gazetar investigativ do të thotë të ekspozosh çdo gjë që është e kundërligjshme. Kjo kërkon shumë kohë për të studiuar subjektin që ti po investigon. Në shumë raste kërkohet aktrim dhe të bindësh personin që ke përballë të tregojë rreth aktivitetit të tij të jashtëligjshëm. Të gjitha investigimet që kam kryer deri më tani kanë qenë të vështira. Dua të theksoj se kjo lloj gazetarie kërkon edhe shumë fat, të cilin e kam patur deri më tani. Stresi përpara çdo takimi është i madh. Vetëm ky stres që ti futesh kur shkon të ekspozosh diçka nuk ka të paguar. Të mbërthen një emocion i brendshëm, pasi mendon çdo sekondë nëse do të arrish të marrësh atë që je nisur. Kjo është një vështirësi më vete, krahas shumë të tjerave.

Cili është momenti më i vështirë në karrierën tuaj?

Ka qenë ai moment kur për pak isha shumë afër eliminimit fizik gjatë një investimi. Është një ngjarje e rëndë për të cilën nuk më pëlqen ta rikujtoj. Pas shumë vitesh, kur të hedh në një libër të gjitha investigimet e mija, do të flas edhe për këtë dhe njeriun që më tha se "kishte ardhur momenti të përfundoja në copa në qese të zeza hedhjesh mbeturina". Fatmirësisht një gjë e tillë nuk ndodhi. Isha me fat.

Sa e vështirë ishte të kontaktoje më Fazlliç dhe, sipas jush, sa i vërtetë ishte ai në ato që thoshte?

Fillimisht dua të them se pas kësaj interviste unë vazhdoj punën si vazhdimisht, dhe jam në kërkim të lajmeve të reja për audiencën e televizionit ku punoj. Ky sukses është një motivimin për të vazhduar me devotshmëri punën e gazetarit. Takimi me Damir Fazliç ishte produkt i ngulmimit tim si gazetar për ta takuar dhe një koordinim perfekt i informacionit rreth këtij personi me kolegët e Top-Channel. Ajo intervistë ekskluzive erdhi në kohën e duhur në një moment kur për këtë njeri flitej aq shumë dhe askush nuk e dite se ku ndodhej. Pa diskutim është produkt i një "team work" mes meje dhe Top-Channel, që kur vjen puna për të tilla lajme falë, një pune këmbëngulëse në pasjen me çdo kusht të lajmit ekskluziv zor se ka sukses. Dua të falënderoj kolegët për besim që patën tek unë në të intervistuarit e zotit Falliç. Të siguroja atë intervistë ishte padyshim e vështirë, pasi zoti Fazliç që në fillim refuzoi të intervistohej. Mu desh të mendoja shpejt për t'i mbushur mendjen. I them, të lutem më thuaj vetëm dy fjalë për arrestimin në Bosnjë, se askush nuk e beson që jeni i lirë në mes të Londrës. Isha me fat. E binda, por Fazliç më thotë mos më pyet asnjë fjalë për ato që ka shkruar media në Tiranë, që në fakt ishte objektivi primar i asaj interviste. Në fakt mu desh ta "tradhtoja" në marrëveshjen paraprake që kishim për të folur vetëm për ndalimin. Kur i drejtova pyetje për aktivitet në Shqipëri , marrëdhëniet me kryeministrin Berisha, e pashë që u zu ngushtë, pasi nëse do të refuzonte të përgjigjej dhe të ngrihej e të ikte do të ngjante shumë keq për atë. Ishin shtatë minuta intervistë të vështira për mua si gazetar, pasi i pata përgjigje të shkurtra, të cilat nuk të japin shumë material që të improvizosh pyetjen e radhës. Megjithatë ja arrita. Për këtë jam i lumtur. Nuk i takon gazetarëve të komentojnë vërtetësinë e përgjigjeve të atyre që ata intervistojnë. Është publiku ai që vendos.

Cili do të jetë investigimi juaj i radhës, a do të këtë surpriza?

Janë disa investigime, ku jam duke punuar paralelisht. Tre prej tyre për gazetën "The People", një tjetër për gazetën "The Sun" si dhe një dokumentar me elementë investigativë brenda tij për televizionin ITV. Mund t'ju them se njëri prej këtyre investigativëve do të krijojë debate në Britaninë e Madhe, pasi ka të bëjë me mosfunksionim si duhet të një departamenti qeveritar që merret me kontrollin e personave që punojnë si roje në sigurinë e objekteve të rëndësisë së veçantë. Padyshim që do të jetë një surprizë e hidhur për drejtuesit e këtij departamenti dhe ka për të qenë shokues për publikun.

Ju jeni korrespodent i Top Channel-it në Shqipëri, po në Britani keni një media që jeni i punësuar, cila është ajo?

Nuk jam i punësuar me kohë të plotë nga ndonjë media britanike. Punoj si reporter investigativ freelance. Ka raste kur janë televizionet apo gazetat e këtushme që kërkojnë shërbimet e mija. Në të shumtën e rasteve jam unë ai i cili i propozoj këtyre media tema të ndryshme investigative, duke u shitur idenë dhe mbledhjen e fakteve, të cilat më pas publikohen. Krahas të qenit gazetar investigativ dhe korrespondent i Top-Channel, punoj edhe si kryeredaktor i gazetës "The Albanian", e cila është një organ informues për komunitetin shqiptar në Angli.

Duke qenë në kontakt më shtypin e huaj dhe, në një farë mënyre dhe me atë shqiptar, cilat janë ndryshimet dhe problemet që kanë mediat tona, jo vetëm gazetat, por edhe televizionet?

Do të preferoja t'i përgjigjem kësaj pyetje në dy pjesë, duke analizuar fillimisht shtypin e shkruar për të cilin kohët e fundit u hap një debat nga analisti Mustafa Nano. Nëse në vitet '90 shtypi i shkruar mori një zhvillim të madh, tani ai ndodhet në krizë të plotë për shumë arsye. Numri i madh i gazetave në treg, që e kthen atë në një shtyp sasior dhe jo cilësor. Gazetarët shqiptarë janë të vetmit në rajon, për mos të thënë në botë, që kanë një normë. Thënë ndryshe çdo ditë u kërkohet të mbushin faqe me lajme, ndërkohë në perëndim gjërat funksionojnë ndryshe falë edhe redaksive të mëdha. Është absurde një gazetë e përditshme në Tiranë del në treg falë punës së 10 gazetarëve që punojnë në një apartament 2+1 të kthyer në redaksi. Shtypit shqiptar i mungojnë pena apo drejtues të zotë që kanë bërë historinë e medias së shkruar shqiptare si Alfred Peza, Armand Shkullaku, Andi Bejtja, Arjan Çani, Erion Tase, Sokol Balla etj, të cilët tani janë drejtues të mediave elektronike më të fuqishme në vend. Vendin e tyre e kanë zëvendësuar ndonjë kryeredaktor që bie nga shkallët e redaksisë, pasi ka pirë alkool tërë ditën apo ndonjë kryeredaktore, e cila kur hyn në redaksi qelbet nga era Xhin& Tonik pasi ka konsumuar shumë gota nën shoqërinë e VIP-ave, të cilëve u nxjerr horrllëqet në gaztë, e më pas u tregon burimin se nga ka ardhur ai lajm në redaksi. Në gazetat e përditshme të marra së bashku shpeshherë nuk gjej një lajm të vetëm të më bëjë përshtypje, pasi gazetarët ndajnë lajme me njëri-tjetrin për të realizuar normën e mbushjes së faqeve. Jo për faj të tyre, por pronarëve të mediave të shkruar, ata më shumë se gazetarë i përngjajnë tullaxhinjve që kanë një normë sa tulla duhet të vendosin në ditë. Gazetat kanë nevojë për një revolucion brenda redaksive, duke i ngritur ato sipas modelit perëndimor e jo miadave të botuesit për të patur në treg një gazetë me kosto sa më minimale. Vërej se mediat elektronike falë konkurrencës që Top-Channel u ka imponuar mediave të tjera janë duke ecur në rrugë të mbarë. Pronarët e tyre e kanë kuptuar se pa investuar në programe apo njerëz nuk mund të kapësh atë audiencë maksimale, prandaj shikojmë studio të reja dhe një larmi programesh. Megjithatë politikat editoriale nga një televizion në tjetrin lënë për të dëshiruar, duke u kthyer në shërbim të pronarëve dhe jo shikuesit. Kjo i ka çuar disa televizione drejt një vetizolimi, pasi shikuesi e ka të qartë menynë e lajmeve që do t'i ofrohet pa hapur gojën ende prezantuesja, e cila të duket sikur po rrëfen një përrallë me Borbardhën dhe jo po lexon tekstin e një lajmi.

Sa e vlerësoni ju median shqiptare?

E vlerësoj me notën 6.

Që një gazetar të bëjë mirë punën e vetë dhe ajo të jetë profesionale, çfarë duhet të bëjë sipas jush, disa këshilla?

Ta bëj atë me pasion. Gazetaria është një prej atyre fushave ku pasioni dhe vendosmëria janë dy gjëra parësore. Vërej se këto të dyja mungojnë tek shumë kolegë që bëjnë gazetari thjesht për të marrë atë rrogën. Të zgjohet në mëngjes me mendimin se duhet të luftojë të kap një lajm ekskluziv dhe jo të ulet në kafene dhe të ndajë lajme me kolegët gazetarë të media të tjera siç ndodh në Tiranë. Kur vjen puna për lajme, gazetarët duhet të "urrejnë" njëri-tjetrin, duhet të demonstrojnë ndjenjë rivaliteti mes tyre për të arritur tek lajmi ekskluziv.

Shpeshherë në shtypin rozë të Tiranës janë botuar shkrime rreth jetës tuaj private. Çfarë mund të na thoni më shumë rreth saj?

Është e vërtetë ajo që thoni. Mua nuk më shqetëson fakti që janë person publik. Dua apo nuk dua unë, kjo vjen natyrshëm nga puna që bëj. Shumë prej atyre shkrimeve janë të ekzagjeruara. Jetoj një jetë të qetë mes shumë miqsh. Për momentin jam singëll në kërkim të një vajze që do ta pranojë Muhamedin ashtu siç është. Është një vajzë, e cila ka kohë që po trazon mendjen time me inteligjencën dhe bukurinë e saj. Për momentin vetëm kaq.

You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

Tuesday, 7 October 2008

Fazllic: Krenar qe Berishen e kam mik

Fazlliç: Krenar që Berishën e kam mik

Nga Londra
Muhamed Veliu

Damir Fazlliç, biznesmeni i shumëpërfolur boshnjak, thyen heshtjen. Në të parën intervistë në dhjetë vitet e fundit, mohon gjithçka që është shkruar për të deri më tani. E cilëson median në Ballkan si të tërbuar, madje shumë të tërbuar kohët e fundit, saqë çdo gazetar që i kërkon intervistë e refuzon menjëherë.Pas një pritje për më shumë se gjashtë orë përpara shtëpisë ku banon në veri të Londrës në një lagje të pasurish, shfaqet Fazlliç me një telefon në dorë duke folur në serbisht. Më i dobët në paraqitje se ç'duket në fotot që qarkullojnë në media, i veshur thjesht si për një ditë me shi, Fazlliç duket i qetë.Fillimisht refuzon të flasë, duke drejtuar gishtin nga një botues i një të përditshmeje në Tiranë si strumbullari i të gjithë kësaj "bad press" publiciteti të keq në adresë të tij.Pasi biem dakord që intervista do të jetë vetëm për atë pjesë që ka të bëjë me arrestimin në Bosnjë, biznesmeni më i përfolur për momentin në Ballkan pranon të flasë.Improvizojmë një intervistë të shpejtë në hollin e apartamentit luksoz ku banonte.

Përmes kësaj interviste ekskluzive për "Top-Channel", ai rrëfen nga Londra për ndalimin e bujshëm të së premtes, bizneset në Shqipëri, madje nuk kursehet të komentojë lidhjet e tij miqësore me Kryeministrin Sali Berisha.Përpara intervistës, Fazlliç që flet me një aksent amerikan, fillimisht pranon të intervistohet vetëm me një kusht, që të flasë për atë pjesë të zhurmshme që ka të bëjë me ndalimin në Bosnjë.Por më pas me një qetësi absolute nuk refuzon t'i përgjigjet një mori pyetjesh të tjera, duke hedhur një dritë të zbehtë rreth aktiviteteve në Tiranë. Megjithatë, Fazlliç mbetet njeriu që mbart shumë mistere më të mëdha se 33 vite të moshës që mban mbi supe.Që në fillim kur e pyesim nëse ai është arrestuar të premten e shkuar në Bosnjë dhe më pas është lënë i lirë, Fazlliç jep një përgjigje të prerë:"Jo, jo, kurrë nuk jam arrestuar gjatë jetës time në asnjë vend. Ne jemi në Londër dhe unë nuk jam në qeli në Bosnjë. Di që shumë gazeta shqiptare e kanë raportuar një lajm të tillë. Pse e kanë bërë? Këtë nuk e di përse".

Në fakt ai e ka të qartë se nga buron ky agresivitet i medias në të tilla rate, si në vendin e origjinës apo edhe së fundmi në Shqipëri. Megjithatë ngulmoj në faktin se ai në mos arrestuar të jetë ndaluar nga policia boshnjake. Më duhet ta ripyes duke ndërtuar një fjali ndryshe.Disa pamje të transmetuara në televizionet e Bosnjës, ju tregojnë ju të rrethuar nga policë. Si e shpjegoni një gjë të tillë?"Unë nuk i kam parë këto filmime", përgjigjet në mënyrë të prerë duke mohuar kështu një ngjarje të tillë, përcjellë me bujë nga shumë televizione apo agjenci lajmesh në Ballkan.Ardhja në Londër menjëherë pas ndalimit në Bosnjë ngre një sërë pikëpyetjesh. Përse zgjodhi këtë vend dhe nuk shkoi në Uashington, ku shpenzon të shumtën e kohës?Kjo ardhje mund të shërbejë si një tjetër argument për hamendësitë apo ata që besojnë idetë konspirative, se Fazlliç është i rekrutuar nga shërbimet sekrete britanike, siç edhe është aluduar në mediat boshnjake.

Megjithëse ka pak ditë në Londër dhe nuk ka dyshim se e mban mend datën kur ka ardhur në Angli, Fazlliç jep këtë përgjigje."Tre apo katër ditë", pohon ai duke ndaluar dhe hedhur shikimin nga kamera që bo filmonte bisedën.Duke parë që ai me çdo kusht kërkon të më bindë se nuk është arrestuar e pyes përsëri.Pra, në mënyrë kategorike ju mohoni të jeni arrestuar?"Siç ju thashë, asnjëherë në jetën time", deklaron ai ftohtë, duke dhënë së treguari se çdo lloj pyetje që do të pasonte kishte për të marrë të njëjtën përgjigje.Një prej pikave më të debatueshme të aktivitetit në Shqipëri të Damir Fazlliç janë ndërtimi i disa kompanive fantazmë, të cilat nuk kanë pasur asete, por siç vërtetohet nga një akt shitje rezulton të jetë shitur 1 milion e 700 mijë euro.Por sa është numri i kompanive të regjistruara në Shqipëri që kanë pronësinë e Fazlliç?Një përgjigje nga vetë ai do të ndihmonte shumë për të pasur një panoramë reale të investimeve që ka në Tiranë."Nuk e mbaj mend se sa kompani kam. Ajo që mund të pohoj është se unë jam një investues në Shqipëri. Besoj se Shqipëria ka shumë potenciale të frytshme për të investuar. Ju keni një qeveri largpamëse. Por unë jam një investitor aktiv në Tiranë", deklaron Fazlliç.Nga deputetë të opozitës apo në media shpeshherë kohët e fundit është lakuar emri i Mihal Delijorgjit si një njeri që ka patur lidhje me karizmatikun Fazlliç, njohur ndryshe si super-sekseri i Ballkanit.

Sipas tij, emri i Delijorgjit është i panjohur për të."Është hera e parë që e dëgjoj një emër të tillë", thotë Fazlliç kur e pyes nëse e kishte njohur apo bashkëpunuar me Delijorgjin përpara arrestimit të këtij të fundit.Siç është raportuar në mediat shqiptare masivisht ditët e fundit, Erion Isufi është një tjetër personazh i lidhur ngushtë me bizneset e Damir Fazlliç në Tiranë. Nga dokumentet zyrtare figuron se Isufi, kunati i ministrit të Jashtëm, Lulzim Basha, të jetë administrator i të paktën tre bizneseve.

Besohet se Fazlliç e ka larguar atë nga puna. Por ky i fundit jep një tjetër variant të kësaj ngjarjeje."Unë nuk e kam hequr zotin Isufi nga puna. Ai ka shkuar të merret me bizneset e tij private. E shikoj atë një djalë të ri me potenciale".Zoti Isufi ishte menaxher apo partner në bizneset tuaja?Damir Fazlliç thotë: "Ai ka menaxhuar vetëm një prej bizneseve të mia".Fazlliç shquhet për lidhjet e tij me politikanë në të gjithë Ballkanin, gjë e cila padyshim është çelësi i suksesit në bizneset apo ndërmjetësimet mjeshtërore që mbajnë firmën e tij. Shqipëria nuk bën përjashtim. Shpeshherë përpara dhe pas ardhjes së demokratëve në pushtet, Fazlliç është ulur në një tavolinë me Kryeministrin Berisha, sikurse mund ta kenë bërë edhe biznesmenë të tjerë ndërkombëtarë. Njohës të mirë të marrëdhënieve Berisha -Fazlliç pohojnë se mes tyre kjo miqësi mbetet në nivele të larta, siç edhe vetë Fazlliç e pohon me gojën e tij."Jam krenar të konsideroj zotin Berisha si një nga miqtë e mi", deklaron ai kur i drejtoj pyetjen si shkon miqësia me kryeministrin e vendit.

E pyes Damir Fazlliç se a do të thotë të pasurit miqësi me zotin Berisha avantazhe në bizneset e tij në Shqipëri?"Nuk më duhet të jem mik me zotin Berisha për të pasur avantazhe në biznes. Unë mendoj se ligjet në Shqipëri të hartuara nga qeveria janë të mjaftueshme për cilindo investitor të huaj, për të zhvilluar një biznes pa qenë mik me kryeministrin apo ministra të tjerë".Përgjigjet e Damirit kur e pyet për Kryeministrin Berisha janë më të gjata se të gjitha pyetjet e mëparshme të marra së bashku.Por kur janë takuar për herë fundit dy miqtë Berisha-Fazlliç?"Si investitor një vit apo nëntë muaj më parë, kur ne prezantuam tek qeveria një projekt tonin", përgjigjet ai.

Nuk do të kishte kuptim nëse kjo intervistë me Fazlliç do të përfundonte pa e pyetur rreth shitjes së njërës prej pesë kompanive që ka në Shqipëri e quajtur "CROWN ACQUISITIONS" një kompanie në Qipro. Pavarësisht se ekziston një akt shitje me vlerë 1 milion e 700 mijë euro, Fazlliç e mohon një shitje të tillë.Përgjigjet me tri fjalë."Nuk është e vërtetë" dhe vetëm kaq. Si është e mundur që thoni s'është e vërtetë, kur ka dokumente të firmosura nga avokatja Flutura Kola, të cilat tregojnë se e keni shitur këtë kompani?"Unë ju tregova në fillim. Nuk kam ndërmend t'ju tregoj detaje, pasi pastaj do të më duhen gjashtë orë të bisedoj rreth gënjeshtrave që janë shkruar. E vetmja gjë e vërtetë e shkruar është emri im, të tjerat janë gënjeshtra".Damir Fazlliç nuk pranon t'i përgjigjet pyetjeve të tjera, por premton se një kohë të përshtatshme do të jetë i gatshëm të flasë përsëri.

"Do të rishikohemi së shpejti. Ju premtoj t'ju jap një intervistë të gjatë, me një kusht që fjalët e mia mos të ndryshojnë", premton Fazlliç, i cili lë të kuptojë se beson më shumë një gazetar shqiptar se sa atë në vendin e origjinës, të cilët i kanë hapur jo pak telashe me shkrimet e tyre investigative.

You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

About Me

Veliupress


View My Stats