Thursday, 30 October 2008

Kumbaro fshihej ne Londer me nje paraqitje si Karaxhiç

Eshtë pajisur me pasaportë britanike. Priten prova shtesë për të zyrtarizuar identitetin

Nga Londra
Muhamed Veliu

Ilir Kumbaro, ish-oficeri i lartë i SHIK-ut, i vënë nën akuzë për rrëmbimin e Remzi Hoxhës, fshihej në Londër, pasi kishte lënë një mjekër të gjatë, të njëjtë me atë të Radovan Karaxhiçit.
Paraqitja e re e Kumbaros është parë për të parën herë, në 13 vitet e fundit, dje në gjykatën londineze, kur ai është përballur me gjykatësen Daphine Wickham, e cila do të shqyrtojë kërkesën e ekstradimit kërkuar nga shteti shqiptar. Kumbaro, 54 vjeç, ka dëgjuar me qetësi zhvillimin e kësaj seance, por tek ai dallohej qartë ankthi dhe stresi ku e ka futur përballja fillimisht me drejtësinë britanike dhe një tjetër përplasje e mundshme me atë shqiptare në muajt në vazhdim.

Procesi

Për të dytën herë brenda një muaji, Ilir Kumbaro ka dalë përpara një gjykate "City of Westmister Magistrate Court", duke ngulmuar se ai quhet Shaqa Shatri dhe se arrestimi tij është ngatërrim identiteti. Ky problem e ka futur këtë proces ekstradimi në një ngërç të vërtetë, duke e vonuar marrjen në shqyrtim të kërkesës së drejtësisë shqiptare për ta ekstraduar. Qëllimi i séances së djeshme gjyqësore, ishte shqyrtimi i provave nga gjykatapër të përcaktuar zyrtarisht, se personi i arrestuar, mbi të cilin rëndojnë gjashtë akuza përrrëmbimin e biznesmenit Remzi Hoxha, është Ilir Kumbaro. Në fillim të séances gjyqësore, kur u pyet se si quhej, ai u përgjigj, duke thënë Shaqa Shatri i datëlindjes 15 prill 1945. I veshur me një pulovër jeshile, xhaketë gri, pantallona të zeza, ish-drejtuesii lartë i SHIK-ut ka dëgjuar pa ndihmën e ndonjë përkthyesi argumentet e paraqitura nga avokati mbrojtës. Si për koincidencë, edhe Kumbaro, njësoj si Radovan Karaxhiçi, kishte lënë një mjekër të gjatë për të ndryshuar sadopak paraqitjen nga ajo e para 11 viteve kur kërkoi azil politik. Një foto e asaj kohe ka shërbyer fillimisht si i vetmi mjet identifikimi për Interpol Tiranën, që ka koordinuar nga afër procesin e arrestimit me skuadrën e ekstradimeve në "Scotland Yard". Claire Dobbin, e cila përfaqëson shtetin shqiptar në këtë process ekstradimi, i ka treguar gjykatës mekanizmin e përdorur në identifikimin e personit të arrestuar, në bazë të një fletë arresti ndërkombëtar, duke siguruar gjykatën se ai ishte Ilir Kumbaro. Prokurorja Dobbin tha se në momentin e arrestimit, shtëpinë e Kumbaros ishtenjë grua, e cila, sipas fotografive që dispononte policia shqiptare, pasi janë krahasuar ka rezultuar se ajo është bashkëshortja e të arrestuarit. Kjo është e vetmja provë që ajo ka paraqitur gjatë seancës së sotme, në mungesë të shenjave të gishtave, që mund të shërbenin për një identifikim të shpejtë. Prokurorja shtoi se nëse vërtetohet që ajo është bashkëshortja e Ilir Kumbaros dhe ka mashtruar në fitimin e lejes së qëndrimit në Britaninë e Madhe (Indefinite Live to Remain), atëherë, sipas ligjit, ajo do të përballet me drejtësinë. Në seancën e djeshme u mësua se gjatë kontrollit në banesën ku fshihej Kumbaro në lagjen Fulham janë gjetur edhe disa dokumente që i përkisnin djalit të Kumbaros, i cili quhet Ervin Kumbaro. Ajo nuk dha detaje nëse edhe Ervini kishte kërkuarazil me identitet të rremë, por i tregoi gjykatëses një sërë dokumentesh që i përkisnin atij. Gjykatësja Daphine Wickhamka shprehur çudi se si është e mundur që një ish-oficeri të lartë të Shërbimit Sekret Shqiptar nuk i janë marrë shenjat e gishtave kur ai është punësuar në këtë shërbim,siç ndodh në të gjitha vendet e botës. Ajo ka pyetur prokuroren Dobbin, e cila është vënë në një pozitë të vështirë, duke mos pasur përgjigje. Avokati mbrojtës i zotit Kumbaro i tha gjykatës se do të kërkojë që gruaja, e cila ishte prezente në momentin e arrestimit të klientit që përfaqëson, të vijë e të japë dëshmi në gjykatë, pasi ajo mohon të jetë bashkëshortja e Ilir Kumbaros. Po ashtu, avokati kërkoi shtyrjen e seancës së identifikimit, pasiende nuk e kishte marrë dosjen me dokumente nga Home Office,ku janë shënuar të dhënat ekërkesës për azil nga Kumbaro në vitin 1996. Gjykatësja Wickham, përballë kësaj situate, nuk ka mundur të marrë një vendim nëse personi përballë saj në ishte pikërisht i kërkuaringa Interpol Tirana, Ilir Kumbaro. Ajo i tha zotit Kumbaro se duhet të vazhdojë së qëndruari në paraburgim deri më 26 nëntor, datë në të cilën do të paraqitet në gjykatë përmes video-linkut, për t‘u njoftuar rreth progresit të arritur në gjetjen e provave të reja. Ndërkohë, në mesditën e datës 1 dhjetor do të zhvillohet seanca tjetër gjyqësore, ku palët në këtë proces do të parashtrojnë edhe njëherë argumentet e tyre në lidhje me identitetin e tij.

Azili: Kumbaro, shtetas britanik

Çështja e azilit të Ilir Kumbaros mbetet një tjetër komplikacion në këtë proces ekstradimi, pasi figurojnë dy persona me emrin Shaqa Shatri që kanë kërkuar azil. Njëri prej tyre si shtetas çek. Prokuroria britanike ka siguruar një sërë dokumentesh, që tregojnëse Ilir Kumbaro, në momentin e paraqitjes në Portin e Doverit ka paraqitur një kartë identiteti jugosllave, duke kërkuar azil si shtetas jugosllav nga Kosova. Gjatëmarrjes në pyetje nga oficerët e emigracionit, në mënyrë perfekteai u është përgjigjur 100 pyetjeve për vendlindjen e deklaruar nëKosovë. Në nëntor të vitit 1998, atij i është garantuar leja e qëndrimit (Indefinite Live to Remain). Dy vite më vonë, nën emrin Shaqa Shatri, Ilir Kumbaro ka fituar qytetarinëbritanike. Pikërisht fitimi i qytetarisë dhe më pas pajisja me një pasaportë britanike janëpërdorur nga ai për të udhëtuar drejt Tiranës e për të marrë pjesë në funeralin e babait në vitin 2000. Edhe bashkëshortja me të birin kanë mundur të përfitojnë statusin e azilantit politik në Angli.


You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

About Me

Veliupress


View My Stats