Tuesday, 30 December 2008

"Remzi Hoxha", Kumbaro u dekonspirua kur foli shqip

Ish-shikasi artikuloi një shqipe të pastër gjatë seancës së radhës në Londër

Nga Londra
Muhamed Veliu

Interpol Tirana, së bashku me Scotland Yard, kanë goditur në shenjë. Tashmë nuk kaas më të voglin dyshim se personi i arrestuar në Londër, icili kërkohet të ekstradohet nëShqipëri, është Ilir Kumbaro. Çdo hije dyshimi rreth identitetit të diskutueshëm është shuar dje, kur Kumbaro, që pretendon të jetë Shaqa Shatri, ka folur me një shqipe të kulluar, pa më të voglin aksent kosovar. Ky detaj i vogël, por padyshim i rëndësishëm në identifikimin e Kumbaros, ka ardhur kur ai ka ndërhyrë disa here duke folur shqip, gjatë séances së djeshme në sallën numër tre të gjykatës "City of Westminster Magistrate Court" në Londër. Fjalitë e thëna nga ai janë përkthyer në anglisht nga një përkthyese. Megjithatë, çështja e identitetittë vënë në dyshim nga avokatët e tij mbrojtës do të marrë fund në seancën e datës 27 janar 2009, ku palët do të paraqesin provat. Clare Dobbin, përfaqësuesja e shtetit shqiptar në këtë proces ekstradimi, do të hyjë në "betejën" e 27 janarit me avokatin e Kumbaros, juristin e njohur britanik, Xhon Xhons, në kushte shumë të favorshme, pasi Interpol Tirana, Drejtoria e Marrëdhënieve me Jashtë në Ministrinë e Drejtësisë, Prokuroria e Përgjithshme, në bashkëpunim me Scotland Yard dhe Ambasadën Britanike në Kosovë, kanë zbuluar një provë të rëndësishme, e cila do të rrëzojë çdo pretendim të mbrojtjes se klienti i tyre është shtetasi kosovar Shaqa Shatri. Nga burime shumë të sigurta pranë kësaj çështjeje, "Shqip" është në dijeni të provës së "artë", e siguruar në Kosovë, por nuk do ta bëjë publike për arsye të vijueshmërisë së procesit të ekstradimit. Ilir Kumbaro do të arrestohejnë fillim në muajin tetor 2008, pas një mandati arrestimi ndërkombëtar firmosur nga prokurori Xhevat Hana. Prangosja e Kumbaros, njeriut kyç në zhdukjen e Remzi Hoxhës, u realizua pas një pune disavjeçare gjurmuese nga zyra e Interpol Tiranës, e cila zbuloi identitetin e rremë që ai përdorte në Angli dhe banesën ku fshihej në lagjen Fulham. Mbetet ende enigmë ekzistenca e një tjetër personi me emrin Shaqa Shatri, i cili duhet të ketë kërkuar azil si shtetas çek.

Procesi

Ilir Kumbaro, ish-drejtor i ShIKut për Tiranën, i akuzuar për rrëmbimin, torturimin dhe më pas zhdukjen e Remzi Hoxhës, për të katërtën herë ka dalë përpara një gjykate në Londër, duke tentuar bllokimin e ekstradimit. Edhe gjatë kësaj seance, Kumbaro, nëpërmjetnjë video-linku nga burgu Wansworth, i ka deklaruar gjykatës se ai është Shaqa Shatri. Seanca e djeshme gjyqësore, që ka zgjatur 20 minuta, kishte si qëllim raportimine progresit nga palët për sa i përket paraqitjes së provave, të cilat do të përdoren në seancën e dates 27 janar. Avokatja mbrojtëse e Ilir Kumbaros i deklaroi gjykatëses Karoline Tubs se ajo kërkonte të shtyhej afati i dorëzimit të provave deri më datë 14 janar, pasi sipas saj është duke u analizuar një dosje voluminoze vënë në dispozicion nga Home Office. Kërkesa e saj është pranuar.

Mbrojtja

Në përbërje të kësaj dosjeje është aplikimi që Kumbaro ka bërë kur ai kërkoi azil në Anglinë vitin 1998. "Jemi në pritje të draftit përfundimtar të dy raporteve hartuar nga ekspertët. Njëri prej tyre, hartuar nga një ekspert shqiptar, do të jetë rreth gjendjessë burgjeve në Shqipëri dhe tjetri hartuar nga një ekspert anglez, i cili nëpërmjet metodës "Facial Mapping" (matjeve të fytyrës) ka analizuar pamjen aktuale të zotit Shatri me atë të fotos së vetme disponuar nga drejtësia shqiptare", ka thënë avokatja. Ilir Kumbaro gjatë seancës ka ndërhyrë disa herë, duke folur me një shqipe të pastër, pa asnjë lloj aksentikosovar, duke hedhur poshtë pretendimet e deritanishme se ai është një qytetar nga Kosova. Seanca gjyqësore e 27 janarit do të ketë një rëndësi të veçantë për të gjithë këtë proces ekstradimi, pasi palët do të paraqesin argumentet dhe kundra argumentet rreth identitetit të Ilir Kumbaros, pasi ai, së bashku me mbrojtjen, pretendojnë se Scotland Yard përllogari të Interpol Tiranës kanë arrestuar një person të gabuar.
You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

About Me

Veliupress


View My Stats