Thursday, 11 December 2008

Shqiperia dergon si dipllomat ne Londer një zooteknik

Skandali-Kaos në shërbimin konsullor të ambasadës shqiptare në Londër. Dipllomati Nuredin Aliaj s’flet asnjë fjalë anglisht

Nga Londra
Muhamed Veliu

Ministria e Punëve të Jashtëme të Shqipërisë përfshihet në një tjetër skadal që ka të bëjë me emërimin e një dipllomati në Londër i cili nuk flet asnjë fjalë Anglisht.
Drejtoria e personelit, në këtë ministri, me miratimin e ministrit Lulzim Basha kanë emëruar si konsull në shërbimin konsullor pranë ambasadës shqiptare në Londër zotin Nuredin Aliaj me profesion zooteknik.
Ky post tejet i rëndësishëm në këtë ambasadë i është besur Aliajt i cili nuk ka asnjë lloj eksperience të mëparshme në dipllomaci.
Skandali thellohet akoma më tepër për vëtë faktin se Aliajt, do ti duhet të merret me legalizimin, përkthimin dhe autenticitetin e dokumentave që paraqesin emigrantët për t’i legalizuar, ndërkohë që ai nuk zotëron gjuhën angleze.
Po ashtu këtij dipllomati do ti duhet të bashkëpunojë me institucionet britanine sic janë ministria e jashtëme “Foreign Office”, ajo e brendëshme “Home Office” apo policia londineze “Scotland Yard”.
Ky emërim në kundërshtim me procedurat e emërimit të personelit në Ministrinë e Punëve të Jashtëme ka shkaktuar një sër problemesh në shërbimin konsullor pranë kësaj ambasade.
Emigrantët shqiptarë, pohojne se ata janë ndeshur me një sër vonesash në shërbimin konsullor.
Ata po ashtu pohojnë se e kanë patur të vështirë në legalizimin e dokumentave nga shqip në anglisht dhe anasjelltas, duke fajesuar konsullin e ri zotin Nuredin Aliaj.
Njëri prej tyre e ilustron këtë shqetësim duke deklaruar se e dashura nga Lituania, me të cilën do të martohet, e ka patur të pamundur të marrë një përgjigje nga sherbimi konsullor i ambasadës shqiptare pasi është paraqitur fizikisht në ambasadë dhe nuk ka mundur te bisedoje me zotin Aliaj.
Po i njëjti person thotë se e dashura ka tentuar të flasë në telefon me konsullin shqiptarë por nuk ka mundur pasi dikushi që i është pergjigjur telefonit ka sqaruar se nuk ndodhet asnje person në ambasade që mund të komunikoje me të.
I pyetur rreth këtij shqetësimi Zef Mazi ambasadori i shqipërisë në Mbretërinë e Bashkuar ka refuzuar të kometojë duke pohuar se kjo cështje i përket zyrës së personelit në Ministrinë e Jashtëme në Tiranë.
Madje Mazi nuk ka dashur që ky problem të behet bublik në media.
Ndërkohë kësaj ministrie ju la dy javë kohë për t’u prononcuar pasi ministri Basha nuk ka ndodhej në Shqipëri .
Dje një zëdhënës i Ministrisë së Punëve të Jashtëme ka deklaruar, se kjo ministri, pasi është vënë në dijeni të situatës së krijuar në ambasadën shqiptare, në Londër ka marrë masa duke e zëvendësuar këtë dipllomat, që prej dates 11 Dhjetor me një tjetër.

Ambasada në Londër dy dhoma e një guzhinë

Nëse ka ambasadë më të shëmtuar të një vëndi në Londër, ajo është e Republikës së Shqipërisë. Ambienetet e saj përbehen nga dy dhoma dhe një guzhine, në katin e tretë të një ndërtese aspak të përshtatëshme për qëllime dipllomatike.
Kjo ambasadë nuk ka një dhomë pritje ku mund të qëndrojnë emigrantët e shumtë të cilët i drejtohen për shërbime konsullore.
Me shtimin e komunitetit shqiptarë në Angli këto 15 vitet e fundit, për c’do ditë mesatarisht 20 deri në 30 persona shkojnë në këtë ambasadë për kryer shërbime konsullore.
C’do mëngjes në hyrjen e godinës ku është ambsada, mblidhen një turmë e madhe njerëzish që shpeshherë ka tërhequr vëmendjen e policisë londineze pasi rruga në të cilët ndodhet ambasada është vetëm 100 metra larg pallatit mbretëror “Buckingham Palace”.
Emigrantëve shqiptarë përfshi shtetasit e huaj u duhet të presin me orë të tëra, në shi apo të ftohtin londinez për të mbaruar punët e tyre në këtë ambasadë e cila nuk ka kushtet më minamele për tu quajtur e tillë.
Shteti shqiptarë ka lënë në mëshirë të fatit këtë ambasadë e cila drejtrohet nga njëri prej dipllomatëve më të mirë që ka Shqipëria.
Pas Greqisë dhe Italisë, Britania e Madhe është vëndi i tretë me numrin më të madh të emigrantëve shqiptarë të cilët janë kontribues të rëndësishëm në ekonominë shqiptare me dërgesat e parave.
Por ajo që vihet re ështrë se këta emigrant janë lënë jetim nga shteti i tyre. Mbi të gjitha zyrat e kësaj ambasade janë një turp në përfaqësimin me dinjitet të Shqipërisë në një prej vëndeve më të rëndësishëm në politikëbërjen botërore.You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

About Me

Veliupress


View My Stats