Wednesday, 28 January 2009

Ekstradimi Ilir Kumbaros-Zbulohet Shaqa Shatri i vërtetë

Prapaskenat e fshehjes 12 vjecare në Angli të ish SHIK-asit të shumëkërkuarNga Londra
Muhamed Veliu


Nuk kanë mjaftuar shtatë orë diskutime mes palëve, në gjykatën e Londrës, për të zgjidhur cështjen e shumë diskutuar të identitetit, rreth personit të arrestuar si Ilir Kumbaro.
Në seancën e gjashtë gjyqësore ne gjykaten “City of Westminster Magistrate Court” përfaqësuesja e shtetit shqiptarë dhe avokati mbrojtës i Kumbaros, kanë paraqitur argumentat dhe kundra argumentat në lidhje me identitetin e ish zyrtarit të lartë të ShIK-ut, i akuzuar për zhdukjen e Remzi Hoxhës.
Fillimisht gjykatësi Haward Riddle ka dëgjuar dëshminë e Peter Rands oficer i “Scotland Yard” i cli arrestoi Ilir Kumbaron.
Sipas tij gjatë kontrollit të banesës ku banonte personi i identifikuar si Kumbaro, është gjetur një patente, me emrin Ervin Kumbaro, i cili sipas certifikatës familjare të Ilir Kumbaros rezulton të jetë i biri.
Zoti Rand i tregoi gjykatës rreth gjetjes në banesën e Kumbaros, te një pasaporte jugosllave me emrin Shaqa Shatri.
Claire Dobbin përfaqësuesja e shtetit shqiptarë në këtë proces ekstradimi, tha se ky dokument identifikimi, pasi i është dërguar për verifikim aturiteve të Kombeve të Bashkuara ne Ptishtine, ka rezultuar se i përket një qytetari në Kosovë.
“Ilir Kumbaro ka adoptuar identitetin e një personi tjetër” ka vijuar prokurorja Dobbin e cila ka paraqitur një tjetër provë e pakontestushme, se personi i ndodhur në gjykatë është Ilir Kumbaro pasi fotoja e dërguar në Tiranë është parë nga një ish koleg i tij i cili e ka indetifikuar atë pozitivish si ish drejtorin e SHIK-ut për Tiranë, i kërkuar nga drejtësia shqiptare.
Më tej prokurorja Dobbin, duke ju referuar një sër dokumentash nga Ministria e Brendëshme britanike Home Office, i tha gjykatës se bashkëshortja e Ilir Kumbaros, zonja Violeka Kumbaro ka kërkuar azil duke përdorur emrin Violeka Shatri.
Po të njëjtin veprim ka kryer i vëllai, Dashamir Kumbaro duke u rregjistruar si azilant me emrin Dashamir Shatri.
Avokati Xhon Xhons, e ka ndërtuar mbrojtjen duke i thënë gjykatësit se dokumentacioni që ai ka përpara, dërguar nga pala shqiptare nuk ka vlefshmëri ligjore pasi nuk janë firmosur dhe vulosur nga personi që ka kryer përkthimin i cili duhej të konfirmonte autenticitetin.
Zoti Xhons i kërkoi gjykatësit që ai ta pushonte këtë cëshjte në bazë të pakorrektësive në dokumentacion, përfshi mungesën e një dëshmie të Shaqa Shatrit në Kosovë dhe ish kolegut të Kumbaros që kishte kryer identifikimin pasi kishte parë fotografinë e dërguar nga Londra.
Gjykatësi Haward Riddle e ka patur të vështirë të marrë një vendim pasi palët duhet të kryejnë përmbledhjen e provave të paraqituara, gjë të cilën nuk mundën ta kryejnë për efekt kohe gjatë kësaj séance.
Do të jetë data 10 Mars 2009 ku palët do të thonë fjalën e fundin përpara gjykatësit, i cili do të japë vendimin e tij nëse personi i arrestuar është Shaqa Shatri apo i shumëkërkuari Ilir Kumbaro.

You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

Sunday, 25 January 2009

Angli- Kontroll i imtësishëm shqiptarëve në aeroportin Gatwick

Emigrantët “Një veprim i tillë diskriminin i hapur ndaj nesh”

Nga Londra/Muhamed Veliu

Pasagjerët shqiptarë të cilët udhëtonin me linjën “British Airways” nga Londra për në Tiranë janë ndeshur me një kontroll të rreptë, përpara hypjes në avion.

Sipas disa emigrantëve shqiptarë të cilët kanë kontaktuar Top-Channel mësohet se qëllimi këtij kontrolli të imtësishëm kishte të bënte me ndalimin e personanave të cilët kishin para të padeklaruara.

Sipas rregullave të shtetit anglez cilido person që udhëton jashtë Anglisë, me c’farë do lloj sasije parash cash, duhet të provojë origjinën e tyre përmes një dukumenti lëshuar nga banka, nëse i kërkohet deklarimi parave që ai disponon.

Në të kundërtën paratë sekuestrohen.

Kontrolli në aeroportin Gatwick është kryer fizikisht por edhe me qen të specializuar në detektimin e parave cash.

Mësohet se operacioni u zhvillua nga agjentë policor e doganorë, në bashkëpunim me agjencinë e kufirit “ UK Borders Agency”.

Policia e aeroportit Gatwick ka refuzuar të deklarojë rezultatin e këtij operacioni.

Nuk është hera e parë që në këtë aeroport ndodh një kontroll i tillë vetëm për emigrantët shqiptarë që udhëtojnë nga ky aeroport për në Tiranë.

Emigrantët tanë shprehen të shqetësuar duke e quajtur një veprim të tillë diskriminin të hapur që u bëhet atyre, pasi të tilla kontrolle nuk ndodhin, në portat hyrëse të linjave të tjeta airore, që flututrojnë për të destinacione të ndryshme në të gjithë botën.
You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

Angli- Kontroll i imtësishëm shqiptarëve në aeroportin Gatwick


Emigrantët “Një veprim i tillë diskriminin i hapur ndaj nesh”

Nga Londra/Muhamed Veliu

Pasagjerët shqiptarë të cilët udhëtonin me linjën “British Airways” nga Londra për në Tiranë janë ndeshur me një kontroll të rreptë, përpara hypjes në avion.

Sipas disa emigrantëve shqiptarë të cilët kanë kontaktuar Top-Channel mësohet se qëllimi këtij kontrolli të imtësishëm kishte të bënte me ndalimin e personanave të cilët kishin para të padeklaruara.

Sipas rregullave të shtetit anglez cilido person që udhëton jashtë Anglisë, me c’farë do lloj sasije parash cash, duhet të provojë origjinën e tyre përmes një dukumenti lëshuar nga banka, nëse i kërkohet deklarimi parave që ai disponon.

Në të kundërtën paratë sekuestrohen.

Kontrolli në aeroportin Gatwick është kryer fizikisht por edhe me qen të specializuar në detektimin e parave cash.

Mësohet se operacioni u zhvillua nga agjentë policor e doganorë, në bashkëpunim me agjencinë e kufirit “ UK Borders Agency”.

Policia e aeroportit Gatwick ka refuzuar të deklarojë rezultatin e këtij operacioni.

Nuk është hera e parë që në këtë aeroport ndodh një kontroll i tillë vetëm për emigrantët shqiptarë që udhëtojnë nga ky aeroport për në Tiranë.

Emigrantët tanë shprehen të shqetësuar duke e quajtur një veprim të tillë diskriminin të hapur që u bëhet atyre, pasi të tilla kontrolle nuk ndodhin, në portat hyrëse të linjave të tjeta airore, që flututrojnë për të destinacione të ndryshme në të gjithë botën

Angli- Kontroll i imtësishëm shqiptarëve në aeroportin Gatwick

Angli- Kontroll i imtësishëm shqiptarëve në aeroportin Gatwick

Emigrantët “Një veprim i tillë diskriminin i hapur ndaj nesh”

Nga Londra/Muhamed Veliu

Pasagjerët shqiptarë të cilët udhëtonin me linjën “British Airways” nga Londra për në Tiranë janë ndeshur me një kontroll të rreptë, përpara hypjes në avion.

Sipas disa emigrantëve shqiptarë të cilët kanë kontaktuar Top-Channel mësohet se qëllimi këtij kontrolli të imtësishëm kishte të bënte me ndalimin e personanave të cilët kishin para të padeklaruara.

Sipas rregullave të shtetit anglez cilido person që udhëton jashtë Anglisë, me c’farë do lloj sasije parash cash, duhet të provojë origjinën e tyre përmes një dukumenti lëshuar nga banka, nëse i kërkohet deklarimi parave që ai disponon.

Në të kundërtën paratë sekuestrohen.

Kontrolli në aeroportin Gatwick është kryer fizikisht por edhe me qen të specializuar në detektimin e parave cash.

Mësohet se operacioni u zhvillua nga agjentë policor e doganorë, në bashkëpunim me agjencinë e kufirit “ UK Borders Agency”.

Policia e aeroportit Gatwick ka refuzuar të deklarojë rezultatin e këtij operacioni.

Nuk është hera e parë që në këtë aeroport ndodh një kontroll i tillë vetëm për emigrantët shqiptarë që udhëtojnë nga ky aeroport për në Tiranë.

Emigrantët tanë shprehen të shqetësuar duke e quajtur një veprim të tillë diskriminin të hapur që u bëhet atyre, pasi të tilla kontrolle nuk ndodhin, në portat hyrëse të linjave të tjeta airore, që flututrojnë për të destinacione të ndryshme në të gjithë botën

Saturday, 24 January 2009

80 foreign murderers welcomed to Britain: Albanian killers allowed to stay despite being on Interpol 'wanted' list


Eighty foreign killers are exploiting the chaotic asylum system to set up home in Britain, it was revealed yesterday.

The convicted murderers from Albania have been given British passports despite being officially listed as 'wanted' by Interpol.

Most slipped across the Channel from Calais to Dover hidden in the back of lorries on ferries. They used bogus names and false papers to claim asylum, often pretending to be from the war-torn Balkan republic of Kosovo.

The scandal came to light when Albania's chief of police complained that 100 criminals from his country have been granted British citizenship and now live here.

Refugees

Many of the convicted murderers slipped across the Channel from Calais to Dover. Above is a feeding station for refugees in Calais (file picture)

The police chief said the criminals have been allowed to stay even though the Albanian government has informed the Home Office of the true identities of the men and their crimes, which also include rape and robbery.

Many of the convicted criminals have been living in the UK for up to ten years and have started new families here.

As the revelations exposed the shambles within the asylum system yet again, campaigners expressed their outrage.

Sir Andrew Green, of MigrationWatch, said: 'It is a real concern that people accused of, or even convicted of, very serious crimes should apparently find it so easy to gain asylum in Britain.'

Rose Dixon, of victim group Support After Murder and Manslaughter, added: 'I'm astounded. If this is correct, I'm appalled that these people are walking the streets of Britain. I think we should be told a lot more about this.'

After the Home Office was informed about the true identity of the asylum seekers, extradition proceedings against them were lodged by the Albanian Government.

double murderer.jpg


But complex legal arguments and the need to find interpreters and psychologists has led to lengthy delays.

Albanian criminals use myriad loopholes in the extradition laws to avoid being sent home.

Their lawyers often claim they will suffer human rights abuse on their return, or that trials in their absence were unfair because they could not give their side.

The situation is even more complicated if they have become British citizens. Under the Human Rights Act 1988, this gives them further protection against being removed because their family life would be disrupted.

Even when a case does finally go through a British court, it is the Home Secretary who decides the fate of the asylum seeker.

Meanwhile, many continue to live off state hand-outs while others have gone on to commit crimes in Britain.

gunman on the run.jpg


Ahmet Prenci, the Albanian chief of police, said he felt as if all his force's hard work in tracking down the culprits had been in vain.

'We have made a list of our people who are hiding in the UK,' he said. 'There are 100 criminals, and more than 80 per cent are wanted for murder and have been convicted in absentia.

'They have been given British citizenship despite our efforts to extradite them to serve prison sentences in our country.

'We are working intensively to identify, locate, and then to arrest wanted Albanian people in Britain. Unfortunately, many have British passports obtained after they claimed asylum by pretending to be Kosovans.

'We are unhappy that the courts repeatedly refuse extradition of these criminals. There is no reason for an Albanian citizen who has been involved in a crime not to be punished.'

Mr Prenci spoke out as a report by the National Audit Office revealed that Britain is struggling to cope with the growing numbers of asylum seekers.

The UK Border Agency is overwhelmed with cases. More than 300,000 asylum claims have not been processed and nine out of ten foreigners refused asylum are not sent home.

Chris Grayling, Shadow Home Secretary, said: 'The Home Office has consistently been warned about undesirables entering our country both legally and illegally, yet they seem not to have a grip on it. While the Home Office is prepared to do nothing about this, we will introduce a dedicated UK police force to secure our borders.'

A Home Office spokesman last night refused to respond to the Albanian police chief's allegations that criminals from his country were being given British citizenship even though their past was known. He said: 'We cannot comment on individual extradition cases.'

You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

Wednesday, 21 January 2009

Londër-Bllokohet ekstradimi aktivistit të PD-së

Isa Mustafa kërkohej nga drejtësia shqiptare për tentativë vrasje ndodhur në Tropojë në vitin 1999

Londër-Bllokohet ekstradimi aktivistit të PD-së

Nga Londra
Muhamed Veliu

Përplasjet politike të cilat kanë prodhuar një mori viktimash në qytetin e Tropojës, janë kthyer në objekt shqyrtimi në një gjykatë londineze e cila ka refuzuar kërkesën e shtetit shqiptarë për të ekstraduar një aktivist të Patisë Demokratike.

Gjykatsja Karoline Tubbs ne vendimim e saj e ka cilësuar si shkelje të drejtave të njeriut nëse ajo do të lejonte ekstradimin e Isa Mustafës i cili kërkohet për tentativë vrasje ndodhur në vitin 1999.

Sipas saj në procesin gjyqësor të nisur në gjykatën e Topojës,më 12 Maj 2008, shumica e 12 dëshmitarëve të prokurorisë kanë dhënë dëshmi të cilat nuk e inkriminojnë 52 vjecarin Musta, në krim për të cilin ai kërkohet të gjykohet nga drejtësia shqiptare.

"Është mëse e qartë se Isa Mustafa ka krijuar armiq politik gjatë aktivitetit politik në Shqipëri thotë gjykastsja britanike e cila më tej në vendim prej 14 faqesh thekson se ndaj tij shteti shqiptarë nuk garanton marrjen në mbrojte, gjë e cila bie ndesh me artikullin 5 dhe 6 të Konvetës Europiane për të drejtat e njeriut.

Melanie Camberland përfaqësuese e shtetit shqiptarë në këtë proces tha se Isa Mustafa ka qenë bashkpuntor i afër i drejtusve të Partisë Demokratike, dhe se kjo parti politike tani drejton vëndin dhe mund të garantojë një ri-gjykim të drejtë ndaj tij.

Argumentet e sajë janë hedhur poshtë nga gjykatsja e cila ka nënvizuar faktin se ndaj Mustafës një ish i dënuar politik nga rregjimi komunist, me mbylljen dhe rihapjen e hetimeve nga prokuroria e Tropojës, përfshi cuarjen e cështjes në gjykatë, i kanë kaluar afatet, pasi krimi për të cilin ai akuzohet, ka ndodhur 10 vjet më parë.

"Fituam një cështje tejet të komplikuar me elementë të shumtë politik brënda. Ishte nje vëndim i drëjtë dhë I balancuar " është shprehur avokati Naim Hasani, i cili mori në mbrojtjë Isa Mustafën.

Avokati Hasani ka shpjeguar së në të paktën katër raste është tëntuar eleminimi fizik i Zotit Mustafaj perpara se ai te largohej per ne Britani, ku edhe kërkoi azil politik.

Vetë Mustafa tha se ai gjatë të gjithë procesit të ekstradimit, kishte besim në drejtësinë e Britaninë Britanike e cila edhe njëherë tjetër dëshmoi se është garante absolute e respektimit të drejtave të njeriut.

Është hera e gjashte në dy vitet e fundit kur gjykata londineze e ekstradimeve i refuzon shtetit shqiptarë kërkesën për ekstradimin e shtetasve shqiptarë, që fshihen në Britaninë e Madhe, të cilët janë identifikuar nga zyra e Interpol Tiranës e më pas arrestuar nga skuadra e ekstradimeve në Scotland Yard.

Ekstradimet e rrefuzuara.

Fatmir Bleta-akuzuar per vrasje
Ymer Hoxha-Hasani-akuzuar per vrasje
Frrok Koceku-akuzuar per vrasje
Hektor Mahmutaj-akuzuar per vrasje
Isa Mustafa-akuzuar per tentative vrasje
Pjeter Lekestakaj-akuzuar per tentative vrasje.

Ne pritje te ekstradimit jane:

Ilir Kumbaro, rrembim, vrasje dhe zhdukje personi
Afrim Sinani denuar per vrasje arratisur nga burgu Bences.
Vullnet Mucelli akuzuar per vrasje
Selami Cokaj denuar per vrasje arratisur nga burgu Shenkollit
Albert Shina per vrasje

Qe te gjithe fshiheshin ne Angli duke perdorur identitete te rreme.


You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

Saturday, 17 January 2009

Londer-Arrestohen dy shqiptare me 1 ton e 187 kg paund te falsifikuar

“Korrierët” tregojnë bosët që i punësuan të kryenin transportin e 125,000 monedhave fals
Gjykata pafajsi Justin Cakës dhe nëntë muaj burg Florin Miftarajt

Nga Londra
Muhamed Veliu

Pakujdesia, tradhëton dy emigrantë shqiptarë në Londër të cilët po transportonin me një furgon, 125 mijë monedha një paundëshe të falsifikuara.
Florin Miftaraj 29 vjec sëbashku me Justin Kacën 26 vjec, u ndaluan nga policia në zonën Hansloë, tek sa parkonin furgonin , i cili nga pesha e madhe anonte në anën djathtë.
Policët janë cuditur kur kanë zbuluar se shkaku mbipeshës ishe ngarkesa e monedhave një paundëshe të falcifikuara të cilat ishin fshehur në pesë thashë.
“ Pesha totale e tyre ishte 1 ton e 187 kilogram” ka thënë prokurori Benjamin Douglas-Jones gjatë procdesit gjyqësor në Isleëorth Croën Court ky dy shqiptarët u përballën me akuzat e posedimit të parave të falcifikuara dhe përfshirje në krim.
Ata i mohuan këto akuza duke deklaruar se dy biznesmenë shqiptarë i kërkuan atyre ta conin furgonin pranë një kafeneje në veri të Londrës, në lagjen Finsbury Park.
Miftaraj dhe Kaca mohuan të kishin dijeni për monedhat e falcifikuara.
Po ashtu ata, i treguan gjykatës emrat e dy biznesmenëve të cilët sipas policisë janë truri këtij aktiviteti kriminal.
Emrat e tyre nuk bëhen publik për arsye hetimi.
Juria në këtë proces gjyqësor u bind se dy shqiptarët e arrestuar tejet rastësisht, nuk ishin zotëruesit e 125 mijë paundëve të falcifikuar por thjesht transportues.
Akuzat ndaj Justin Cakës do të rrëxoheshin ndërsa Florin Miftaraj do të dënohej me nëntë muaj burg.

You aren’t permitted to publish any material text of photo from this blogg. Any publication will be treated as breach of copyright.
© Veliupress copyright 2007

About Me

Veliupress


View My Stats