Sunday, 30 August 2009

Britani e Madhe- Shkon në 61 milion numri popullsisë

Nga Muhamed Veliu

Lindjet e fëmive nga ciftet e emigrantëve,kanë shkaktuar rritjen e shpejtë të popullsisë në Britaninë e Madhe.

Tashmë popullsia në shtetin ishullor i ka kaluar 61 milion banorë.
Këtë e tregojnë shifrat e publikuara nga zyra kombëtare e statistikave.
Një raport i kësaj zyre, vëren se numri rekord i emigrantëve, është faktori kryesor në rritjen e numrit të popullsisë.
Në katër fëmijë të lindur në Britani njëri ka ardhur në jetë nga një nënë jo britanike.
Vitin e shkuar në Britani lindën 791 mijë fëmij, ose 33 mijë më shumë krahasur me vitin 2007.
Në vijim të raportit thuhet se për herë të parë në dekadën e fundit, emigrantët kanë luajtur një rroj parësor ne rritjen e popullsisë e cila është dy herë më e madhe se në vitin 1990.
Megjithatë po tu referohesh statistikave popullsia në Britani po shon drejt plakjes.
Janë 1,3 milion britanik të moshës 85 vjec e sipër,të cilët përbëjnë 2% të popullsisë.
Britania e Madhe mbetet një prej destinacioneve më të përlqyera për të emigruar.
Raporti i fundit rreth emigracionit dhe azilit, i Ministrisë së Brendëshme Home Office, tregon se për periudhën Prill, Maj Qeshor 2009, numri aplikantëve për azil krahasur me të njëjtën periudhë të një viti më parë është rritur me 4%.
Ndërsa numri emigratëve ekonomik që shkon në 1 milion, nga vëndet si Polonia, Hungaria,Republika Ceke,Letonia, Lituania, Estonia, Sllovakia dhe Sllovenia sa vjen dhe po ulet pasi ata po përballen me mosgjetjen e punës.
Në Britani jetojnë dhe punojnë më shume se 150 mijë shqiptarë nga Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia.

About Me

Veliupress


View My Stats