Tuesday, 1 September 2009

Londër- Botohet libri kushtuar Betejës së Kosovës

Nga Londra
Muhamed Veliu

Botohet në Londër një libër rreth Betejës së Kosovës, që ka ngjallur rreagime, kërcënime për autoren italiane madje edhe oferta për t’u botuar në Serbi.
“Beteja e Kosovës 1389” është shkruar nga Anna Dilellio një gazetare italiane, e cila për shumë vite ka jetuar dhe punuar në Kosovë.
Libri ka ngjalluar pakënaqësi politike dhe historike pasi e cilëson Milos Obiliqin heroin serb të kësaj bêteje si shqiptarë nga Kosova.
“Që në ditën e parë të daljes nëpër librari të librit mosa mesazhe kërcënuese nga disa serbë përmes adresës time në Facebook” thotë Dilellio.
Autorja është akuzuar se është një armike e Serbisë me origjinë Arbëreshe.
Për këtë Dillelio thotë se ajo ishte shumë e suprizuar rreth komenteve të medias serbe duke shtuar se ajo asnjëherë nuk ka dashur të hedhë poshtë version serb të legjendës së kësaj lufte.
Sipas saj ky libër i shton dicka të re debatit dhe diskutimeve të deritanishme për këtë betejë.
“Botimi në gjuhën angleze merr një rëndësi të vecantë, pasi lexuesit anglisht folës do të kenë mundësi të lexojnë për herë të parë këngët që i kushtohen kësaj beteje.” sqaron Dilelio.
Bejtullah Destani themelues i Qendrës për studime shqiptare në Londër thotë se ky libër tregon historinë e betejës së Kosovës ndryshe, nga historiografia serbe.
Megjithë rreaginet negative që ka ngjallur në Serbi, botimi këtij libri në Londër, shtëpia botuese Biblioteka XX në Serbi ka kërkuar të drejtat e botimit të këtij libri.

About Me

Veliupress


View My Stats