Tuesday, 1 June 2010

Amnesty Interrnational : Ne Shqiperi shqetësim dhuna ndaj grave

Nga Londra
Muhamed Veliu

Amnesty International ka publikuar raportin vjetor për të drejtat e njeriut në botë ku përfshihet edhe Shqipëria.

Që në fillim raporti i kësaj organizate me qëndër në Londër, paraqet shqetësimin për dhunën e vazhdueshme ndaj grave, të cilat i kanë denoncuar rastet e dhunës por më pas i kanë tërhequr ato.

“990 krime që kishin të bënin me dhunën ndaj grave janë raportuar vitin e shkuar, nga të cilat gjykata shqyrtoi 640 cështje duke lëshuar urdhër mbrojtës” thuhet në raport.

Nsërsa në stacionet e policisë disa qytetarë kanë pretenduar se ndaj tyre është përdorur dhunë dhe janë tortoruar.

Amnesty International në këtë raport shpreh shqetësimin për jetimët në moshë të madhe, të cilëve u është privuar e drejta për strehim të përshtatshëm.

Sikurse edhe në raportet e viteve të shkuara, cështja e zhdukjes së Remzi Hoxhës nga oficerët e SHIKU-t është pjesë e raportit të këtij vititi.

“Fati i Remzi Hoxhës vazhdon të jetë i panjohur. Pavarësisht akuzave serioze të ngritura ndaj Arben Sefgjinit, ai është emëruar në një post të rëndësishëm në Ministrinë e Drejtësisë, ndërkohë që kolegu i tij Ilir Kumbaro po gjykohet ne mungesë pasi u arrestua në Angli ku fshihej me një emërr të rremë. Por gjykata e Londrës pushoi cështjen e ekstradimit pasi fletëarrestit i kishte kaluar afati”, shkruhet në raportin e Amnesty International për cështjen e zhdukjes së Remzi Hoxhës.

Për Amnesty International gjendja e dhomave të paraburgimit dhe burgjeve në Shqipëri është nën nivelin kombëtar dhe ndërkombëtar të standarteve të të dejtave të njeriut për të ndaluarit dhe të burgosurit.

About Me

Veliupress


View My Stats