Friday, 1 October 2010

Londer-Shtyhet gjyqi për Ilir Kumbaron

Nga Londra
Muhamed Veliu

I arrestuar në bazë të një fletë arresti ndërkombëtar, Ilir Kumbaro supozohej të përballej mesditën e së premtes me gjykatën e ekstradimeve, në Londër, ku do të zhvillohej seance gjyqësore në të cilën palët do t'i tregonin gjykatës argumentat e tyre pro dhe kundër ekstradimit.

Por një gjë e tillë nuk ka ndodhur. Një zëdhënëse e gjykatës “City of Westminster Magistrate Court” i tha Top-Channel, se me kërkesë të palës mbrojtëse seanca e ekstradimit është shtyrë për në 21 Tetor.

Kjo shtyrje nga avokati John Jones ndërmerret për të fituar më shumë kohë, pasi në Tiranë është pajtuar një eksperte, e cila është duke shkruar një raport se cfarë mund t'i ndodhë Ilir Kumbaros nëse ai ekstradohet.

Gjithashtu mbrojtja e Kumbaros në Londër është duke pritur me shumë interes, vendimin e “Kolegjeve të bashkuara” pranë Gjykatës së Lartë.

Kjo është e vetmja shpresë për një bllokim të mundshëm të ekstradimit pasi në seancën e shkuar gjykatësi Anthony Evans la të kuptohet se vendimi i tij do të jetë pro ekstradimit duke u bazuar në vendimin e gjyktasësit Haward Riddle, i cili me 24 Mars 2009 lejoi ekstradimin e ish SHIK-asit Kumbaro.

Avokatët e zotit Kumbaro në Tiranë, Vojo Bregu dhe Bledar Fejzo, i kanë kërkuar “Kolegjeve të Bashkuara” ti japë përgjigje tre pyetjeve që kanë të bëjnë me vlefshmërinë e fletëarrestit të lëshuar më 15 Dhjetor 2009 nga 5 gjykatës të Krimeve të Rënda, kryesuar nga Gurali Brahimllari

E kontaktuar përmes telefonit zëdhënësja e Gjykatës së Lartë Ida Vodica tha se anëtarët e gjykatës së lartë janë duke diskutuar se kur kjo cështje do ti kalojë për shqyrtimim Kolegjeve të Bashkuar dhe se ende nuk është caktuar data.

Sipas saj këto cështje janë shumë specifike dhe kërkojnë një vendim të unifkuar i cili më pas kthehet në precedent për të gjitha gjykatat.

About Me

Veliupress


View My Stats