Tuesday, 9 November 2010

Media britanike komenton liberalizimin e vizave

Media britanike komenton liberalizimin e vizave

Nga Londra
Muhamed Veliu

Pamvarsisht se Anglia dhe Irlanda nuk janë në zonën Shengen, mediat britanike e kanë pasqyruar vendimin e liberalizimit të vizave për Shqipërinë dhe Bosnjën në dy këndvështrime të ndryshme.
Prestigjozja Financial Times publikon detajet teknike të marrveshjes duke e ilustruar shkrimin me një foto nga festimet në Tiranë.
“Marrveshja vjen si një shpërblim për të inkurajuar akoma më shumë reformat demokratike në të dy këto vënde, një vit pas liberalizimit të vizave me Serbinë, Maqedoninë dhe Malin e Zi” shkruan FT.
Në vijim të artikullit theksohet se Shqipëria dhe Bosnja janë paralajmëruar se do të ndërshkohen rëndë, nëse kjo marrveshje do të përdoret për cështje azili, në vëndet e zonës Shengen.
Ndërsa gazeta Express që shquhet për artikujt me karakter racist kundra të huajve, e komenton liberalizimin e vizave si një veprim që mund të shkaktojë, një valë emigracioni klandestin drejt Britanisë.
Express shkruan se emigrantë përfshi njerëz të botës së krimit, do të futen fshehurazi në Britaninë e Madhe tani që ata kanë mundësi të udhëtojnë në të gjithë Europën ku nuk ka pika kufitare.
Gerard Batten zëdhënës për cështjet e emigracionit në partinë “UK Independent” citohet nga Express të ketë deklaruar se “Ata nuk do të ndalojnë në Francë apo Spanjë por do të vinë në Britani duke u përfshirë në sitemin e ndihmave sociale apo të punojnë me pagesë të ulët në tregun e zi të punës.
Zyrtarë nga Agjencia Britanike e Kufirit (UK Border Agency) që monitoron të gjitha pikat kufitare të shtetit ishull, nuk kanë shpehur ndonjë shqetësim për një valë të mundshme të shqiptarëve apo boshnjakëve drejt Britanisë së Madhe.

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats