Tuesday, 7 December 2010

Assange humb lirinë me kusht

Nga gjykata ekstradimeve "City of Westminster Magistrates Court"
Muhamed Veliu

Julian Assange themelusei WikiLeaks ka humbur lirinë duke u izuluar në një burg londinez, por jo mundësinë e vazhdimit së publikuari të dokumentave sekrete të dipllomacisë amerikane.


Gjatë seancës së parë të ekstradimit gjykatësi Haward Riddle ka refuzuar ta lirojë zotin Assange me kusht pavarësisht se pesë prej miqve të tij ofruan një garanci pasurore prej 100 mijë stërlinash.

Që në filim të seancës gjyqësore Julian Assange i veshur me një kostum blu të errët dhe këmishë të bardhë, i zbehur në fytyrë, por i qetë, ka refuzuar ekstradimin për në Suedi ku kërkohet të merret në pyetje pasi është akuzuar nga dy gra për pëdhunim dhe ngacmim seksual.

Gemma Lindfield përfaqësuese e drejtësisë suedeze për herë të parë ka treguar detajet e fletëarrestit, por jo emrat e dy grave akuzuese të Assange të cilat janë nga Stokholmi.

Jon Jones avakati mbrojës i Assange, i cili mbron edhe ish SHIK-asin Ilir Kumbaro, propozoi që klienti i tij ta ndjekë proçesin e ekstradimit në liri me kusht.

Gjykatësi Haward Riddle e refuzoi kërkesën duke e argumentuar me faktin se Assange nuk ka një adresë fikse në Angli përfshi mospasjen e informacionit se kur dhe në cilën pikë kufitare ai ka hyrë në Britaninë e Madhe.

Gjithashtu gjykatësi Riddle tha se nëse ai do t’i garantonte Assange një liri me kusht i frikësohej mosparaqitjes në gjykatë.

Seanca e ardhshme do të jetë më 14 dhjetor ku palës mbrojtëse do t’i duhet të argumentojë përse Assange nuk pranon të shkojë në Suedi për t’u pyetur nga hetuesit e atjeshëm në lidhje me akuzat të cilat ai i ka mohuar.

Assange do të arrestohej mëngjesin e së martës, kur sëbashku me avokatët ai u paraqitën vullnetarisht në një stacion policie pasi ishin njoftuar se ndaj tij kishte mbërritur një fletë arresti ndërkombëtar.

Kryeministria britanike dhe Downing Street e ka komentuar arrestin si “tërësisht një çështje të policisë”, ndërsa sekretari amerikan i mbrojtjes Robert Gates tha se “zhvillimet në Londër ishin një lajm i mirë”.

Izolimi Julian Assange në një burg londinez pritet të provokojë një valë publikimesh të reja, ku siç është premtuar nga WikiLeaks do të shpërndahen dokumenta të paçesuruara me emra diplomatësh apo agjentësh amerikanë.

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats