Wednesday, 8 December 2010

Assange nën akuzë "bëri seks pa prezervativë"

Nga Londra
Muhamed Veliu

Pas vetëdorëzimit në polici të themeluesit të Wilileaks, Julian Assange dhe refuzimit të lirisë me kusht kundrejt një garancie pasurore prej 180 mijë stërlinash, pyetja e parë që ngrihet është nëse ai do të ekstradohet në Suedi.

Përpara se kjo pyetje të marrë përgjigje duhet të analizohet e gjithë procedura e ekstrdamit duke nisur nga shpjegimi se cfarë është Mandati Europian i Arresit, që në gjuhën ligjore njihet si “European Arrest Warant”.

Mandati Europian i Arresit është i vlefshëm për të gjitha vendet e BE-së për cështje të karaktetit kriminal.

Me t'u lëshuar prej njërit shtet në mënyrë automatike të gjitha shtetet e tjera nisin zbatimin duke arrestuar personin e kërkuar në territorin e tyre.

Katër janë cështjet e parashtruara në mandatin e firmosur nga prokuroria suedeze ndaj të cilave kërkohet marrja në pyetje në polici i Julien Assange.

Së pari ngacmim seksual të viktimës A ndodhur më 14 Gusht 2010 në Stokholm.

Së dyti marredhënie seksuale më dëshirë por duke kundërshtuar përdorimin e prezervativit.

Së treti është përsëri viktima A që thotë se Assange më 18 Gusht 2010 e ka ngacmuar atë seksualisht.

Akuza e katërt vjen nga viktima B, e cila pretendon, se kur ajo po flinte Assange ka krye marredhënie seksuale pa kondom, kundra dëshirës së saj që cilësohet si përdhunim.

Mandati Europian i Arresit është vlerësuar nga gjykatësi Haward Riddle në përputhje me aktin britanik të ekstradimeve duke ja kaluar të gjithë betejën ligjore ekipit mbrojtës së Assange.

Ata duhet të provojnë që kërkesa e ekstradimit është e motivuar politikisht që për momentin përballë kërkesës suedeze nuk ka asnjë element politik.

Thënë ndryshe probabiliteti i përfundimit të procesit, në favour të shtetit suedez është shumë i lartë.

Nëse Assange ekstradohet në Suedi do të përballet me një hetim, nga ku mund të ngrihen edhe akuza duke e cuar cështjen në gjykatë.

Ateherë, nëse ai do të shpallet fajtor në të gjitha shkallët e gjyqësorit suedez, bosit të Wikiliks do t'i duhet të shpenzojë disa vite në burg.

Por a do të ndihmonte një zhvillim i tillë në nisjen e shumëdëshiruar nga amerikanët, të procedurave të ekstradimit drejt Shteteve të Bashkuara të Amerikës? Nga pikepamja ligjore duket shumë e vështirë.

E vetmja akuzë që prokurorët amerikanë mund të ngejnë për Assange është spiunazhi.

Suedia dhe Amerika kanë një marreveshje ekstradimi por në të nuk përfshihet spiunazhi që do të thotë një avantazh për Assange.

E gjitha kjo do të jetë një betejë e gjatë dhe e vështirë ligjore që nisi dje në Londër për të përfunduar me 14 Dhjetor, nëse gjykata do të mund të marrë një vendim duke vijuar në Suedi, me aktin final të një ekstradimi të mundshëm në Amerikë.

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats