Monday, 20 December 2010

Ekpertja e OKB Anna Di Lellio: " Dick Marty nuk ka prova"

Nga Londra
Muhamed Veliu

Anna Di Lellio është një emër i njohur në qarqet ndërkombetare dhe ato politike në Kosovë. Ajo është një sociologe dhe gazetare e cila ka shërbyer në Kosovë si konsulente e Kombeve të Bashkuara duke kryer një sër detyrash. Që prej vitit 1999 Di Lellio është një observuese dhe njëkohësisht raportuse e ngjarjeve të atjeshme duke i publikuar ato nëpër gazetat më me emër në Europë dhe Amerikë.
Aktualisht ajo është profesoreshë e mardhënieve ndërkombëtare në universitetin e “New School të New Yorkut”. Gjatë një interviste ekskluzive për Top-Channel unë fillimisht e pyeta zonjen Di Lelloi se cila është pikëpamja e saj rreth akuzave tejet të rënda në raportin e publikuar nga Dick Marty.

Nuk mund të komentoj me saktësi rreth këtyre akuzave pasi nuk e kam lexuar raportin. Ato janë thjesht akuza bazuar në thënie të ndryshme të cilat meritojnë një hetim të plotë në mënyrë që cilido më pas të komentojë rreth tyre.

Gjatë kohës që keni punuar në Kosovë a keni dëgjuar rreth të tilla krimeve monstruoze të kenë ndodhur gjatë luftës sic përshkruhen në raport?


Jo. Kurrë nuk kam dëgjuar të tilla gjëra. Unë kam mbërritur në Kosovë në vitin 1999 ekzaktësisht në përfundim të luftës. Përpara se të mbërrija atje isha në kampet e refugjatëve në Shqipëri. Kurrë nuk dëgjuar të tilla gjëra por e para herë që kam dëgjuar ishte në 2004 kur për herë të parë akuza të tilla u bënë publike nga Carla Del Ponte e cila hetoi këto akuza por pa sukses. Është disi e cuditshme që po të njëjtat akuza ringrihen përsëri.


A besoni se raporti në vetvete ka prova të mjaftueshme ku t'i mbështesë akuzat?
Jo. Raporti nuk ka paraqet ndonjë provë është thjesht i bazuar në gojdhëna të ndryshme. Unë mendoj se do të jetë në interes të zotit Thaçi si ish-udhëheqës i UCK-s të kërkojë një hetim të plotë. Unë nuk dua të them që jam 100% e sigurtë por jam shumë e sigurtë se anjë gjë nuk ka për tu vërtetuar apo gjetur në këto akuza të përmendura në raport.

Pas publikimit të këtij raporti, mendoni se komuniteti ndërkombëtar në Kosovë ka arsye të fortë për të nisur një hetim kriminal?

Po, unë besoj se janë arsye të forta për një hetim të tillë nga Këshilli Europës. Është në interes të personave të përmenduar në raport, të nis një hetim që do të provojë pafajsinë e tyre. Nuk e kuptoj pse njerëzit janë të mërzitur nga e gjithë kjo histori. Këto akzua janë të ngjashme me ato të ngritura në “Librin e Bardhë” që flet për terrorizmin shqiptarë të publikuara në anglisht nga Ministria e Jashtëme serbe disa vite mëparë. Ky ishte një libër që tentonte të kriminalizonte UCK-të gjithë luftën e tyre, pa patur asnjë provë.

Padyshim që ky raport ka dëmtuar figurën e zotit Thaci njëkohësisht imazhin e Kosovës. Zoti Thaci i ka mohuar të tilla akuza. Cila do të jetë rruga më e mirë që ai ta pastrojë emrin e tij nga këto akuza?

Mendoj se ai duhet të kërkojë një hetim. Nuk duhet ti frikësohet anjë hetimi. Nëse ai e bën një gjë të tilla atherë përvec se do të pastrojë emrin e tij njëkohësisht kjo do të vlejë për të gjithë. Të tilla akuza u ngritën disa vitë me parë por kurrë nuk u materializuan në prova. Janë shfaqur përsëri . Vetëm një investigim i plotë do ti qëtësojë ata që përmend në të.

Di Lellio në fund të intervistës thotë se për të ky nuk është një lajm i ri duke marrë si shembull një raport të BBC-së për “Shtëpinë e Verdhë” e cila është në qendër të historisë së tregtisë së organeve. Sipas saj do të jetë një zhvillim interesant për këto gazeta dhe televizione serioze të arrinë e të zbulojnë që këto akuza kanë baza.

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats