Thursday, 9 December 2010

Kush e mbron Julian Assange?

Nga Londra
Muhamed Veliu

Julian Assange, themeluesi i WikiLeaks ka kaluar 48 orët e para në qelitë e burgut Wandsworth në Londër. Mbrapa tij qëndron një ekip mbrojtës me avokatë anglez, të cilët po tentojnë bllokimin e ekstradimit.

Por cilët janë juristët që kanë marrë përsipër një mision të vështirë sic mund të jetë mbrojtja e njeriut që iu kundërvu në mënyrën më të ashpër një superfuqie botërore sic janë SHBA.

Në krye të ekipit mbrojtës në Londër qëndron Mark Stephens një avokat me eksperiencë të gjatë i përkushtuar cështjeve të medias.

Stephens është pjesa e dukshme e përfaqësimit ligjor falë një mori deklaratash në media ku ai e ka cilësuar kërkesën e ekstradimit të Assange si “të motivuar politikisht” ndërsa drejtësinë suedeze e ka akuzuar “si orkestruese të një procesi gjyqësor që do t'i përngjajë një show.”

Barrën më të rëndë në prezantimin e mbrojtjes në gjykatë, e mban baristeri John Jones një jurist lider në fushën e ekstradimeve në Britaninë e Madhe përfshi cështjet e terrorizmin.

CV-ja e tij përmban një sëre cështjes të profilit të lartë sic janë marrja në mbrojtje e Naser Orić dhe Rasim Delić që të dy, komandante lufte gjatë luftës në Bosnjë dhe Hercegovinë.

NE CV përfshihet edhe mbrojtja e Ejup Ganic ish- presidentit së Federatës së Bosnjë Hercegovinës duke mundur bllokimin e ekstradimit nga Londra për në Serbi si të motivuar politikisht.

Juristi John Jones që prej 10 Shtatorit 2008 ka marrë në mbrojtje edhe ish SHIK-asin Ilir Kumbaron, ndërsa në vitin 2007 Vullnet Mucellin i kërkuar për t'u ekstraduar në Francë dhe Shqipëri.

Për zotin Johnes ky proces ekstradimi padyshim është një prej sfidave më të mëdha profesionale.

Atij do t'i duhet përsëri t'i argumentojë gjykatës javën e ardhshme kërkesën e lirimit me kusht për Assange.

Në krah të ekipit mbrojtës së Julian Assange janë edhe zonja Jemima Khan një aktiviste e të drejtave të njeriut ish e dashura e yllit të kinemasë britanike, Hugh Grant.

Ken Loach një regjisor i njohur britanik është një tjetër përkrahës.

Gazetari John Pilger një prej legjendave të gazetarisë britanike, mik i shefit të Wikileaks, është një tjetër përkrahës i Assange i cili së bashku me Khan dhe Loach vunë në dispozicion të gjykatës një garanci pasurore prej 180,000 stërlinash.

Prezenca e tyre në gjykatë më 14 Dhjetor duket se do të jetë e paevitueshme duke ofruar përsëri këtë garanci pasurore njëkohësisht duke i shtuar këtij procesi atë që është cilësuar si “Celebrity-Factor”.

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats