Sunday, 30 January 2011

Dita ndërkombëtare e kujtesës nderohet ambasadori Zef Mazi

Nga Londra
Muhamed Veliu

Në ditën ndërkombëtare të kujtesës komuniteti hebre në Londër në bashkëpunim me Forumin e Tre feve në Britaninë e Madhe, kanë vlerësuar ndihmën dhënë hebrenjve, nga shqiptarët gjatë luftës së dytë botërore, duke i akorduar amabasadorit Zef Mazi medaljen e arit të këtij forumi.
Motivacioni medaljes është "Ne shenjë mirënjohje për kontributin e shquar në mirëkuptimin ndërfetar".
Forumi Tre Feve ne Britanine e Madhe, është një organizatë mjaft prestigjoze me qendër në Londër dhe aktivitet të gjerë ndërkombetar.
Ndër një numër kandidatësh, pasi analizoi karrierën dhe veprimtaritë, përzgjodhi dhe unanimisht vendosi që cmimin më te lartë të saj - Medaljen e Arit të Forumit - t'ia akordojë Ambasadorit të Shqipërisë në Britaninë e Madhe Zef Mazit në rolin e përfaqësuesit të Shqipërisë dhe popullit shqiptar.
Kjo medalje iu dorëzua ambasdorit Mazi , në Qendrën Kulturore Cifute në Londër, duke përkujtuar kontributin unikal që shqiptarët kanë dhënë në mbrojtjen dhe shpëtimin e gjithë hebrenjve që jetonin dhe që erdhën në Shqipëri gjatë Luftës së II Botërore, për t'i shpëtuar shfarosjes naziste.
Pas dorëzimit të medaljes ambasadori Mazi tha se "është vlerësim dhe nder mjaft i madh që kjo Medalje e lartë u vendos që të më akordohet mua, me atë motivacion mjaft domethënës, si përfaqësues i vendit dhe popullit tim, dhe pikërisht në ditën përkujtimore të Holokausttit.
“Jam shumë krenar që kjo medalje do të ndihmojë sado pak për të përmirësuar dhe ngritur lart imazhin dhe emrin e vendit tim në arenën ndërkombetare pikërisht në këto momente" deklaroi ambasadori Mazi.
Një medalje e tillë i është akorduar më parë Mbretëreshës Elisabeta II, ish Presidentit të Gjermaniseë Johanes Rau, Princit Oto fon Habsburg, dhe disa udhëheqësve të tjerë të shquar botëror që kanë kontribuar për të promovuar mirëkuptimin dhe marrëdhëniet paqësore ndërmjet feve.
Me rastin e kesaj ceremonie, Ambasada Shqiptare në Londër në bashkëpunim me Qendrën e Kulturës Cifute , organizuan edhe shfaqen e dy filmave dokumentarë mbi rolin e shqiptarëve në shpëtimin e cifutëve gjatë Luftës II Botërore.

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats