Wednesday, 12 January 2011

Julian Assange rrezikon dënimin me vdekje

Nga Londra
Muhamed Veliu

Nëse Julian Assange do të ekstradohet në Suedi atëherë një veprim i tillë do t’i hapë rrugë dërgimit në burgun famëkeq të Guantanamo Bay ose dënimit me vdekje.
Ky është njëri prej argumentimeve juridike të formuluara nga avokatët e Assange pjesë e kundërshtimit të ekstradimit që do t’i paraqitet gjykatës në seancën e 7 shkurtit.

Sipas avokatëve menjëherë pas ekstradimit në Suedi, SHBA mund të kërkojnë një ekstradim ose rrëmbim të jashtëligjëshëm duke e dërguar në Guantanamo Bay ose diku tjetër.

Dokumenti hartuar nga avokatët mbrojtës, përbëhet nga 35 faqe. Në të trajtohen më së shumti të drejtat e njeriut që shkelen, nëse ekstradimi lejohet dhe në vecanti analizohet frika e mos dhënies së garancive nga Amerika për mos ta dënuar atë me vdekje.

*Abuzimet me procesin e ekstradimit pasi Assange nuk ka në dispozicion të gjitha provat që posedon Suedia.

*Mos vlefshmëria e mandatit të arrestit.

*Mënyra e hetimit dhe rihapjes së cështjes nga prokurorët suedez.

*Tentativat politike që fshihen pas kërkesës së ekstradimit janë disa prej cështjeve që formojnë argumentat e mbrojtjes kundra ekstradimit.

Gjykatësi Anthony Evans më 7 dhe 8 Shkurt do të dëgjojë palët për të dhënë vendimin disa javë më pas.

Julian Assange pas përfundimit të seancës së djeshme deklaroi se ishte i vendosur të vazhdonte publikimin e kabllogramëve të diplomacisë amerikane.

“Puna jonë me WikiLeaks vazhdon e pandalshme. Ne do ta intensifikojmë publikimin e ‘CableGate’ dhe të tjera materialeve. Ato do të publikohen në bashkëpunim me mediat tona partnere në të gjithë botën gazeta të mëdha dhe të vogla përfshi disa organizata të drejtave të njeriut”, ka thënë ai.

Ekstradimi i Assange do të jetë një sagë më vete pasi nëse gjykatësi Evans lejon ekstradimin ish-hakeri australian ka të drejtën e apelit në Gjykatën e Apelit, atë Supreme në Angli përfshi Gjykatën Europiane të të drejtave të njeriut në Strasburg

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats