Tuesday, 11 January 2011

Julian Assange sërish përpara gjykatës

Nga Londra
Muhamed Veliu

Julian Assange themelues i WikiLeaks ka dalë përsëri përpara një gjykate londineze në të cilën zakonisht paraqiten të akuzuarit për akte terroriste, në një seancë gjyqësore me qëllim përgatitjen e nisjes së proçesit të ekstradmit.

Për seancën e sotme ishte zgjedhur gjykata Belmarsh Magistrate Court e ndërtuar disa vite më parë posaçërisht për gjykimin e të akuzuarve për terrorizëm.

Nën shoqërinë e dy gardianëve, përballë një xhami të blinduar 39 vjeçari me origjinë australiane, ka ndjekur i qetë bashkëbisedimin mes avokatit, përfaqësueses të Suedisë dhe gjykatësit.

Të vetmet fjalë që ai shqiptoi në gjykatë ishte emri, adresa dhe mosha kur u pytet t’i deklaronte ato.

Njeriu që tronditi diplomacinë amerikane me publikimin e kabllogramëve, kërkohet të ekstradohet nga Suedija, për ngacmim seksual dhe përdhunim të dy grave ndodhur vitin e shkuar akuza të cilat ai i ka mohuar.

Nën drejtimin e gjykatësit Nicolas Evans seanca e sotme ka zgjatur vetëm 10 minuta ku është vendosur se kur do të zhvillohet seanca e ardhshme, ku do të shqyrtohet kërkesa e ekstradimit.

Gjykatësi Evans vendosi datat 7 dhe 8 shkurt për shqyrtuar kërkesën suedeze duke e lënë Assange të lirë me kusht duke u paraqitur, në polici dhe nën një monitorim elektronik.

Seanca e sotme është ndjekur nga më shumë se 200 gazetarë të mediave botërore duke transmetuar live nëpërmjet rrjetit social Twitter, zhvillimet në gjykatën londineze.

Falë këtij interesimi avokati mbrojtës Geofrey Roberson i kërkoi leje gjykatës që t’i shpërndajë medias argumentat kundra ekstradimit.

Gjykatësi Nicolas Evans e ka pranuar kërkesën duke lejuar shpërndarjen e këtij dokumenti në fillim të seancës së ardhshme.

Avokatët e Julian Assange që kundërshtojnë ekstradimin e kanë cilësuar atë si të motivuar politikisht me qëllimin final ekstradimin e tij në Amerikë

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats