Sunday, 9 January 2011

Pranga londineze vrasësit Marash Gjoka

Fshihej në Angli që prej vitit 1999. Interpol Tirana 8 muaj hetime për të zbuluar vendfshehjen

Nga Londra
Muhamed Veliu

Policia kriminale londineze Scotland Yard ka prangosur për llogari të drejtësisë shqiptare njërin prej 200 shtetasve shqiptarë më të kërkuar në të gjithë botën nga Interpoli.Marash Gjoka është prangosur mbrëmjen e të mërkurës në zonën Lewisham ne Londer, duke pretenduar se ai ishte një shtetas kosovar me emrin Mark Toma.
48 vjecari Gjoka i skeduar në kartelat e kuqe të Interpolit, është dënuar nga gjykta Lezhës me 20 vite burg për vrasje.
Nga fletë arresti ndërkobëtar mësohet se në muajin Maj 1999 tek vendi i quajtur Ura Lezhë, ai ekzekutoi me armë zjarri Tonin Dashin.
Pas vrasjes Gjokaj me origjinë nga Velipoja është larguar nga Shqipëria për tu fshehur në Angli.
Vëndfshehja e vrasësit Gjoka u zbulua pas 8 muaj hetimesh të Interpol Tiranës dhe oficerit të ndërlidhjes së polisicë shqiptare pranë Ambasadës shqiptare në Londër, të cilët kishin siguruar informacione se ai fshihej në shtetin ishull.
Marash Gjoka ka dalë përpara gjykatës së ekstradimeve, duke u shtirur sikur nuk kuptonte atë c’ka po thoshte gjykatësi gjatë procesin e ekstradimit dhe duke shfaqur shenja të një tronditje psiqike.
Ai refuzoi të ekstradohet vullnetarisht për në Shqipëri duke mbetur në paraburgim deri seancën e radhës më 2 Shkurt.
Zyrtarë të lartë të policisë shqiptare vitin e shkuar i deklaruan medias britanike se 80 vrasës shqiptarë fshihen në Britaninë e Madhe. Të dhënat e tyre i janë dërguar Scotland Yard.
Arrestimet e disa shqiptarëve “wanted” vitin e shkuar janë mundësuar falë një bashkëpunimi të gjerë mes zyrës së Interpol Tiranës dhe homologëve britanik.
Megjithatë numri personave të arrestuar dhe ekstraduar në Shqipëri nga Britania e Madhe është i ulët në krahasim me vendet fqinjë si Italia apo Greqia.
Anglia ka një sistem shumë strikt, procedurash ekstradimi që zgjasin 6 dëri në 12 muaj.
Arrestimi i Marash Gjokës e con në tetë numrin e shqiptarëve të arrestuar në Angli në pritje të perfundimit te procedurave të ekstradimit.

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats