Thursday, 3 February 2011

Mashtrimi nigerian mbërrin në Shqipëri

Nga Londra
Muhamed Veliu

Nisja e procedimit penal nga policia shqiptare, si të akuzuar për mashtrim ndaj një zyrtari të një banke në Londër dhe dy bashkpuntorëve të tij britanik, është maja e aisbergut e një mashtrimi që ka prodhuruar mijëra viktima në të gjithë botën.

Gjatë javëve të fundit me qindra shtetas shqiptarë përdorues të telefonisë mobile kanë marrë mesazhe në të cilat thuhet se ata janë fitues të 600 mijë paund nga llotaria e kompanisë Nokia.

Por që kjo shumë të behej e tyre ata duhet të paguanin 3 mijë stërlina për shpenzimet ligjore dhe më pas tërheqjen e cmimit të fituar.

Në disa raste mesazhet kërkonin të dhënat personale dhe ato bankare ku do ti transferohej shuma prej 600 mijë stëtlinash.

Top-Channel ka mësuar se të tilla mesazhe kanë mbërritur edhe në telefonin celular të një zëvëndës ministri në kabinetin Berisha dhe në celularin e kryeredaktorit të lajmeve në një prej televizioneve të Tiranës.

Mesazhet dërgohen nga një munër me prefiks 353 që i përket Irlandës.

E gjitha kjo është një formë mashtrimi e vënë në veprim që prej vitit 1980 nga shtetas nigerian që jetojnë në Britaninë e Madhe.

Në zhargonin e përditshëm të agjentëve të luftës kundra krimit ekonomik në Scotland Yard ky lloj mashtrimi njihet si “Nigerian Fraud” mashtrimi Nigerian që organizohet përmes mesazheve sms, postës elektronike apo dërgimit me postë të një njoftimit për fitimin e një llotarie.

Një studim i kryer në vitin 2006 mbërriti në përfundimin se gjatë një viti në Britaninë e Madhe shuma e përfituar nga gruper kriminale nigeriane përmes këtij mashtrimi ishte 150 miljon stërlina.

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats